13.04.2023.

00:15

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Planeta

HERŠ PONOVO DIGAO NA NOGE SVET! BEJDEN SPREMIO 20.000 VOJNIKA ZA INTERVENCIJU U UKRAJINI?! U suprotnom, šta će oni na granici Poljske i Ukrajine!

- Brigada 82. vazdušno-desantne divizije aktivno obučava i izvodi vežbe iz baze u Poljskoj, nekoliko milja od ukrajinske granice - navodi Herš u tekstu na platformi ''Substack''.

On je dodao da je prošle godine ta divizija pojačana brigadom 101. vazdušno-desantne divizije koja je raspoređena u Rumuniji, prenosi TAŠ.

Američki novinar je u članku sugerisao da bi predsednik SAD Džozef Bajden mogao da upotrebi te trupe u sukobu u Ukrajini, dodaje agencija.

- Ako se u narednih nekoliko meseci pogorša situacija za ukrajinsku vojsku zbog nedostatka naoružanja, da li c´e dve američke brigade udružiti snage sa trupama NATO-a i suprotstaviti se ruskoj vojsci unutar Ukrajine? Da li je to plan, ili nada, američkog predsednika - upitao je Herš.

On je pozvao Bajdena da objasni američkom narodu šta dve armijske brigade rade tako blizu ratne zone.

Američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade ranije je privukao svetsku pažnju kada je optužio američkog predsednika Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da su učestvovali u sabotaži ruskog gasovoda Severni tok.