13.04.2023.

22:15

Foto: Reuters/AP/Printscreen Youtube

Planeta

OVO ĆE SPALITI ZAPADNE TENKOVE! Američki pukovnik alarmirao Kijev, Rusi imaju STRAVIČNO oružje, protiv njega NEMA ODBRANE, ako pogodi...

- Rusi imaju nekoliko lansera raketa. Jedan od njih je Kornet. Domet njegove rakete je oko pet hiljada metara ili više. Čim fiksirate cilj, pucate i zaboravite na njega. Ako bojeva glava stigne trup tenka, bilo koji tenk, pogađa oklopno vozilo - rekao je oficir.

Pukovnik je podsetio da je „Leopard“ nemačke proizvodnje već naišao na ruski protivtenkovski sistem u Siriji, ali da nije mogao da preživi duel sa domaćim protivoklopnim sistemom.

Kornet se sastoji od rakete koja se navodi i korigira laserskim snopom, poluautomatski, tako da operater poravnava nišan s metom, a može se lansirati s platforme pričvršćene na tlo ili direktno s ramena.

Operater usmerava raketu kroz optički nišan i nastavlja da je navodi sve dok ne  stigne do mete. Raketa ima mogućnost manevrisanja tako što spiralno leti prema cilju sve do posljednje faze u kojoj se direktno obrušava na metu.

Potvrđujući efikasnost sistema, zvaničnik ruske kompanije specijalizovane za izvoz oružja i vojne opreme kaže da je sistem Kornet sposoban da deluje po principu “pucaj i zaboravi”, jer garantuje verovatnoću pogotka mete od 97 i 99 posto.

Ranije je Rojters javio da je Ukrajina pripremila osam jurišnih brigada za ofanzivu. Ukrajinski i zapadni vojni stručnjaci nazvali su oblast Zaporožja jednim od pravaca udara kako bi se došlo do obale Azovskog mora i presecalo kopneni koridor do Krima.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, pozvao je kijevske vlasti da shvate da će takve akcije Oružanih snaga Ukrajine naići na neizbežnu odmazdu.