15.04.2023.

06:15

Foto: Reuters

Planeta

"SLOM!" ANALIZA RT: Šta se zna o opkoljenim ukrajinskim snagama u Bahmutu? Vagner koristi taktiku polupresretanja, kijevskim trupama sada ostaju dve opcije

Prema izvorima RT-a, samo četiri do sedam bataljona ukrajinske 93. mehanizovane i 77. vazdušno-mobilne brigade može biti locirano unutar grada zapadno od železničke linije Artjomovsk. Zbog borbenih gubitaka, kao i nestašice lekova i municije, stvarni broj vojnika u ovim jedinicama je znatno manji od uobičajenog i iznosi oko 250-300 po bataljonu.

Zapadno od pruge nalazi se i tri do pet bataljona 125. brigade Teritorijalne odbrane i četiri ili pet bataljona 241. brigade Teritorijalne odbrane.

Uzimajući u obzir strane plaćenike, jedinice ukrajinske Nacionalne garde, snage Teritorijalne odbrane i vojne jedinice, ukupan broj ukrajinskih vojnika u gradu mogao bi biti nešto veći od 6.000.

Preostale snage, koje broje oko 30.000, ili su rasute po obližnjim predgrađima (Hhromov, Krasnoje, Stupočki, Bogdanovka i Minkovka), ili su se povukle iz Artjomovska u susedni grad Časov Jar radi snabdevanja i naoružavanja i ne mogu brzo da krenu u kontranapad, pre svega zbog velikih gubitaka i nedostatka opreme.

Informer

Ukrajinski borci u Bahmutu

Šta se dešava u Artjomovsku?

Vreme uništenja ukrajinske grupe, koja je zapravo omeđena zapadnim delovima grada, direktno zavisi od toga koji su zadaci dodeljeni Vagnerovom PMC-u i jedinicama Oružanih snaga Rusije koje deluju na bokovima.

U ovom trenutku, 9.000 do 11.000 kijevskih vojnika gine u Bahmutu mesečno u borbama u gradu i predgrađima. Ovo je primoralo ukrajinsku vojsku da rasporedi rezerve za odbranu Artjomovska, koje su bile pripremljene za izvođenje ranije najavljene kontraofanzive.

Međutim, nove rezerve zauzimaju stare ciljane pozicije, što ih čini ranjivim. Da bi napredovao u gradu, Vagner koristi taktiku polupresretanja. Tada se ukrajinske jedinice (iz jedne ili dve čete) zatvaraju u obruč i uništavaju, a područje gde se odvija operacija se blokira tako da ukrajinske snage ne mogu brzo da dovedu pojačanje.

Informer

Veliko razaranje u Bahmutu

Dva izbora

Ova taktika je već počela značajno da povećava gubitke ukrajinskih oružanih snaga i dovodi do akutnog nedostatka rezervi. Broj poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika od početka aprila premašuje broj primljenih pojačanja. Kako ruske oružane snage napreduju na Artjomovsk sa boka (severa i juga), sve više ukrajinskih rezervista gine na putevima između Časovog Jara i zapadnih četvrti Artjomovska.

Kada im linija snabdevanja konačno bude potpuno prekinuta, ukrajinska grupa u Artjomovsku (od Bulevara Metalurg na severu do oblasti Bahmutskog industrijskog koledža na jugu) suočiće se sa izborom: Da se bori dok ima municije ili da upotrebi oružje koje ima i pokuša proboj kako bi se povukao iz grada.