14.04.2023.

16:46

Foto: Reuters/AP

Planeta

SUKOB U VRHU RUSIJE, PUTIN MORAO DA REAGUJE! Šokantni detalji iz TAJNIH dokumenata, ruski lider zakazao HITAN SASTANAK, a na njemu...

Radi se o ukupno 27 stranica dokumenata koji potvrđuju koliko su duboko američke špijunske agencije prodrle u gotovo svaki aspekt ruskog obaveštajnog aparata i vojne komandne strukture.

Američki obaveštajci u jednom dokumentu navode kako je ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) "optužila" ministarstvo obrane "za prikrivanje ruskih žrtava u Ukrajini". Amerikanci tvrde kako ovo otkriće dokazuje nespremnost "vojnih zvaničnika da prenesu loše vesti u komandni lanac", piše Njujork Tajms. 

"Broj ranjenih i ubijenih Rusa je blizu 110.000"

Dokumenti dokazuju postojanje unutrašnjih borbi i međusobnog optuživanja između ruskih agencija odgovornih za različite aspekte rata. Zvaničnici FSB-a tvrde da procena žrtava ministarstva obrane ne uključuje mrtve i ranjene među ruskom nacionalnom gardom, Vagnerovim snagama ili borcima koje predvodi čečenski vođa Ramzan Kadirov. 

Navodi se kako je FSB "izračunao da je stvarni broj Rusa ranjenih i ubijenih u akciji bio bliži 110.000", ali se ne navodi precizna procena broja žrtava ruskog ministarstva obrane. Ministarstvo obrane je u septembru poslednji put javno objavilo broj smrtno stradalih ruskih vojnika. Ministar obrane Sergej Šojgu je tada rekao da je od početka rata ubijeno 5937 ruskih vojnika.

Putin je pozvao Prigožina i Šojgua na sastanak

Poverljivi dokumenti sadrže i nove detalje o javnoj raspravi u kojoj je šef Vagnera Jevgenij Prigožin optužio ruske vojne zvaničnike da su uskratili hitno potrebnu municiju njegovim borcima. Putin je navodno lično pokušao da reši spor tako što je pozvao Prigožina i Šojgua na sastanak, za koji se veruje da je održan 22. februara.

"Sastanak se gotovo sigurno ticao, barem delimično, Prigožinovih javnih optužbi i posledičnih napetosti sa Šojguom", piše u dokumentu.

Njujork tajms piše kako se radi o materijalima Agencije za nacionalnu bezbednost, Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe i Uprave za obaveštajne poslove Združene komande Pentagona.