14.04.2023.

19:41

Foto: Tanjug/AP

Planeta

USTAVNI SAVET PODRŽAO MAKRONOVU PENZIONU REFORMU! Haos u Parizu nakon odluke, demonstranti preplavili ulice! (FOTO, VIDEO)

U Parizu su počele demonstracije protiv ove odluke. Protest se održava ispred gradske skupštine i za sada nema incidenata.

Savet je saopštio da su izmene zakona u skladu sa Ustavom. Međutim, dodaje se da su neki drugi članovi nacrta zakona imaju pravne nedostatke.

Ranije danas, u Parizu, naoružana policija za nerede bila je u pripravnosti u blizini dobro čuvane zgrade Ustavnog saveta. Sve ulične demonstracije su zabranjene u toj oblasti, zatvorene su neke stanice metroa i postavljeni su tri metra visoki sigurnosni paravani, preneli su svetski mediji.

Sindikati i opozicija prethodno su upozorili da višemesečne burne rasprave i proteste zbog Zakona o penzijama, koji je vlada progurala kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, neće brzo nestati, čak i ako zakon dobije odobrenje Saveta.

- Makron mora da povuče zakon ili neće moći da upravlja ovom zemljom - rekla je u četvrtak Sofi Bine, nova liderka sindikata Se-Že-Te (CGT) upozoravajući na nove štrajkove.