15.04.2023.

08:01 >> 21:52

Foto: Tanjug/AP

Planeta

PAMETNA BOMBA PALA NA ZAPOROŽJE! RUSI SE SPREMAJU ZA NAPAD SA MORA! Žestoke borbe u Bahmutu! Ukrajina granatirala Kursku oblast! Makron razgovarao sa Zelenskim!

Informer

Informer

(VIDEO) Nešto čudno se dešava na Krimu

Ruske snage kopaju rovove na krimskim plažama i postavljaju artiljeriju, dok je kupačima zabranjeno da prilaze moru.

Najžešće borbe u Bahmutu


U Bahmutu se trenutno vode najžešće bitke za svih 10 godina, izjavio je portparol istočne grupacije ukrajinske vojske Sergej Čerevati.

On je rekao i da ruska vojska nastavlja da usredsređuje sve svoje glavne snage upravo kod ovog grada.

Nešto ranije je jedan drugi ukrajinski vojnik rekao da su u Bahmut dopremljeni graničari iz zapadne Ukrajine sa ciljem da ne dozvole ukrajinskim vojnicima da polože oružje i napuste grad.
 

Informer

Makron razgovarao sa Zelenskim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je na Telegramu saopštio da je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o Makronovoj nedavnoj državničkoj poseti Kini.

Rojters podseća da je Makron tokom posete Kini pozvao kineskog lidera Si Đinpinga da ''utiče'' na Rusiju da bi se zaustavio ratu Ukrajini.

- Rekao sam mu kakva je situacija na frontu, kao i koji su naši naredni potezi u nastojanjima da oslobodimo naše teritorije - napisao je Zelenski na Telegramu i dodao da je ''pohvalio'' nameru Francuske da dodatno ojača podršku Ukrajini na bojnom polju.

Ukrajina granatirala Kursku oblast


Prema rečima šefa regiona Romana Starovoita, granatirano je selo Tetkino u okrugu Gluškovski.

Prema njegovim rečima, od posledica granatiranja zapalili su se stambeni objekat i štala.
 

CIA analitičar: Ukrajina neće vratiti Krim

Američke vojne zalihe neće pomoći Ukrajini da ostvari vojnu pobedu nad Rusijom, i stoga Vašington mora da razvije plan „B“, izjavio je bivši glavni analitičar CIA za Rusiju, Džordž Bibi.

Najvažnije iz brifinga ruske vojske tokom prethodnog dana:

U pravcu Kupjanska likvidirano skoro 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter i dva automobila;

U pravcu Krasnog Limana likvidirano preko 60 ukrajinskih vojnika;

Na području Artjomovska nastavljaju se najžešće borbe, odredi „Vagnera“ uspešno se probijaju napred, zauzeli su dva gradska kvarta;

Kijev je na području Donjecka izgubio preko 315 vojnika i plaćenika;

Preostale jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsku prilikom povlačenja ciljano uništavaju infrastrukturne objekte i stambene objekte kako bi otežale probijanje Oružanih snaga Rusije;

U pravcu Hersona likvidirano skoro 15 neprijateljskih vojnika i uništene 3 samohodne haubice „gvozdika“,

Na području grada Slavjanska u DNR uništeno skladište goriva i maziva Oružanih snaga Ukrajine.
 

Ministarstvo odbrane Rusije: Vagner zauzeo još dva bloka u Bahmutu


Borci Vagnera zauzeli su još dve oblasti ukrajinskog grada Bahmuta, odnosno, kako ga u Moskvi nazivaju, Artjomovska, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane. Rojters prenosi da nije bilo načina da se proveri istinitost te tvrdnje.

Ranije je agencija prenela da su ukrajinske trupe bile prinuđene da se povuku sa određenih teritorija u Bahmutu, pošto je Rusija pokrenula ponovni napad uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana.
 

Šmigalj: Kontraofanziva uskoro!

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da će kontraofanziva ukrajinske vojske početi uskoro i da Kijev ima punu podršku Vašingtona.

 

Osmoro stradalo u napadu na Slavljansk

U ruskom bombardovanju Slavjanska, grada u delu Donjecke oblasti pod kontrolom Ukrajine, 45 kilometara severozapadno od Bahmuta, poginulo je najmanje osam osoba, a dvadeset jedna je povređena.

Komandant plaćenika ubijen u Bahmutu

U Bahmutu je poginuo komandant voda Međunarodne legije oružanih snaga Ukrajine Mihal Zurek, javila je poljska agencija PAP.

"U Bahmutu je teško ranjen u glavu, preminuo je 25. marta u bolnici u Dnjepropetrovsku, mesec dana pre povratka kući", navodi se u izveštaju.

Agencija navodi da je 45-godišnji plaćenik sahranjen u petak u selu Bralin u okrugu Kempnenski u Poljskoj. Poslednjem ispraćaju su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, kao i delegacija poljske vojske. Ukrajinska zastava je položena na kovčeg Poljaka. Iza Žureka je ostalo četvoro dece: tri ćerke i sin.

Uništena skladišta municije

Ruske artiljerijske jedinice uništile su dva ukrajinska skladišta municije i haubicu D-20 na području sela Lozova u Harkovskoj oblasti. Oni su koristili sisteme "Grad" i haubice "Msta-S".

Likvidirani diverzanti

Ruske snage likvidirale su na delu fronta ka Kupjansku tri ukrajinske diverzione grupe.