15.04.2023.

14:00

Foto: Printskrin/Tanjug/AP

Planeta

RATNO STANJE NA SEVEROISTOKU AFRIKE, POGOĐEN PUTNIČKI AVION?! Žestok sukob paravojske i vladinih snaga, dignuti borbeni avioni, zatvoreni aerodromi, oklopna vozila na ulicama (FOTO, VIDEO)

Pucnjave i eksplozije dogodile su se u blizini štaba sudanske vojske, ministarstva odbrane i aerodroma u Kartumu, javlja Al Džazira.

Svedok je za Rojters rekao da se pucnjava čula u blizini štaba sudanske vojske i Ministarstva odbrane u centru Kartuma. Izveštač Rojtersa je naveo da su se na različitim mestima u gradu izdizali stubovi dima i da su vojnici raspoređeni po ulicama.

Do sukoba je danas došlo i u severnom sudanskom gradu Merove, rekli su svedoci. Televizija "Alarabija" prikazala je kako se stubovi dima dižu kod vojne baze u tom gradu. 

Svetski mediji javljaju da je sudanska vojska pokrenula vazdušne napade na štab specijalnih snaga u Kartumu, pošto su pobunjeničke snage preuzele kontrolu nad aerodromima u Kartumu i Merovu.

Izveštava se da su dve osobe poginule kada je granata pogodila putnički avion na aerodromu u Kartumu.

Borbe su se proširile i na sedište sudanske državne televizije, kaže voditelj koji se nakratko pojavio u programu. U pozadini su se čuli pucnji dok je bio u etru, javila je novinska agencija Rojters.

Iznad glavnog grada viđeni su borbeni avioni.

Sukobi su usledili nakon višednevnih tenzija između vojske i moćne paravojne grupe RSF. Svedok je rekao za Rojters da je video raspoređene topove i oklopna vozila na ulicama. RSF su saopštile danas da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Vojska je saopštila u četvrtak da su nedavni pokreti RSF bili bez koordinacije i nezakoniti.  Sudanska vojska upozorila je u četvrtak na rizik od konfrontacije nakon mobilizacije moćne paravojne grupe, javila je britanska agencija.