15.04.2023.

16:19

Foto: Reuters/AP

Planeta

ZABORAVITE NA KRIM I DONBAS! CIA analitičar otkrio BOLNU ISTINU Zelenskom i Vašingtonu, za KONTRAOFANZIVU nisu spremili ni PLAN B?!

Sukob između Rusije i Ukrajine je zašao u ćorsokak, a vojnu pobedu nad Moskvom neće biti moguće ostvariti, ni uz pomoć vojne podrške SAD i Evrope. Prema Bibiju, ukrajinska kontraofanziva, koju su svi toliko dugo čekali, neće doneti opipljive rezultate.

- Mislim da je veoma nerealno očekivati da će ukrajinske trupe vratiti ceo Donbas ili Krim, koji su Rusi anektirali još 2014. godine - rekao je bivši analitičar CIA.

Prema mišljenju stručnjaka, prvobitni plan SAD, koji se zasniva na vojnoj pobedi Ukrajine, odavno je propao. Istovremeno, američke vlasti nemaju u rezervi plan „B“, koji bi sada trebalo hitno razraditi, pre nego što Oružane snage Ukrajine krenu u kontraofanzivu.

- Moramo da razmišljamo ne o vojnom rešenju, već o tome kako kombinujemo našu podršku Ukrajini sa diplomatskom strategijom, koja može da obezbedi stabilan ishod ovog sukoba. Trenutno, nisam siguran da imamo plan, i moramo dobro da razmislimo šta bi to trebalo da bude - rekao je Bibi.

Takođe, stručnjak je skrenuo pažnju na i to, da u potrazi za vojnim pobedama u Ukrajini, SAD gube status „velikog pregovarača“ i mirotvorca, dok Kina pokušava da zauzme ovo mesto. Prema Bibiu, SAD su se previše fokusirale na svoje vojne sposobnosti, i prečesto su se oslanjale na politiku prinude.