19.04.2023.

00:15

Foto: Tanjug/AP

Planeta

OTKRIVEN RAZLOG NAPADA NA KIŠIDU! Osumnjičeni bacio dimnu bombu jer su mu zabranili da se kandiduje na izborima

Kimura je podneo tužbu okružnom sudu u Kobeu prošlog juna, tvrdeći da nije mogao da se kandiduje na izborima zbog godina i nemogućnosti da pripremi depozit u iznosu od tri miliona jena (22.339 dolara), izvestili su dnevnik "Jomiuri" i drugi mediji, preneo je Rojters.

Prema zapisniku, 24-godišnji Kimura tvrdi da izborni zakon krši ustav koji propisuje jednakost pred zakonom, između ostalih odredbi. Sud je odbacio tužbu, u kojoj je Kimura tražio 100.000 jena odštete za duševni bol koji mu je navodno nanet, piše u izveštajima.

Kimura se žalio Višem sudu u Osaki na ovu presudu tvrdeći da su aktuelne političke snage protivzakonito ostale na vlasti, a odluka o tome biće doneta narednog meseca, objavili su japanski mediji.

Japanske vlasti su u nedelju pretresle Kimurin dom u Kavanišiju, u prefekturi Hjogo dan nakon što je uhapšen na licu mesta kada je navodno pokušao da napadne Kišidu eksplozivnim predmetom tokom izbornog govora premijera u gradu Vakaiama.

Kimura tek treba da bude zvanično optužen za incident. Da bi povećale bezbednost nakon incidenta, Kišidina vlada i vladajuća Liberalno-demokratska partija odlučile su da premeste predizborne govore visokornagiranih zvaničnika u zatvorene prostore i pregledaju lične predmete do izbora u nedelju, objavio je Džidži njuz.

Incident je pokrenuo alarmantna pitanja o stanju VIP bezbednosti u Japanu, manje od godinu dana nakon što je ubijen bivši premijer Šinzo Abe i mesec dana pre nego što će Japan biti domaćin liderima Grupe sedam