19.04.2023.

09:26

Foto: Reuters

Planeta

OMETANJE ISTRAGE O NACISTIMA?! Kredi Svis u centru velikog SKANDALA, američki senatori izneli ŽESTOKE OPTUŽBE!

Kredi Svis je naručila istragu o navodima organizacije za ljudska prava da je banka držala račune potencijalno povezane s nacistima i da ih nije otkrila, čak ni tokom istraga povezanih s holokaustom decenijama ranije ranije.

Odbili da slede nove tragove?

Nedavna istraga odbora Senata o tom pitanju otkrila je da je banka ometala istragu i "neobjašnjivo ukinula" nezavisnog revizora koji je nadgledao proces.

- Informacije koje smo dobili pokazuju da je banka uspostavila nepotrebno rigidano opseg, odbijajući da slijede nove tragove otkrivene tokom pregleda - rekao je republikanski senator Čak Gresli, visoko rangirani član senatskog Odbora za budžet.

Kredi Svis je stala u obranu svoje interne revizije saopštivši da istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli ključne tvrdnje Centra Simona Vizentala da su neaktivni računi koje servisira Kredi Svis sadržavali imovinu žrtava holokausta.

Odbor pokrenuo sopstvenu istragu

Odbor Senata rekao je da je potrebno učiniti više kako bi se otkrila vrednost imovine određenih računa koje su držali nacisti u banci u periodu nakon 1945. godine.

Odbor je u saopštenju naveo da je otvorio vlastitu istragu nakon što je poprimio "verodostojne tvrdnje o potencijalnim nedelima" u vezi s internom istragom, uključujući ukidanje revizora koji je nadzirao proces.

Portparol revizora odbio je da komentariše situciju. Njegov izveštaj, koje je odbor dobio putem sudskog poziva, otkrilo je da su mnoga pitanja ostala "bez odgovora" nakon što je Kredi Svis odlučila da zaustavi reviziju.