20.04.2023.

06:15

Foto: Reuters/AP

Planeta

RUSI GUBE STRPLJENJE, ZAPAD SPREMAN ZA NAJGORE! Moćni sistem "TOBOL" primećen kod Krima, Moskva će JEDNIM POTEZOM odseći Kijev od SVETA, a onda...

Prema navodima Vašington posta, Moskva je mesecima eksperimentisala sa svojim sistemima za elektronsko ratovanje "Tobol" u pokušaju da ometa Starlinkov signal u Ukrajini.

U dokumentima se govori o programu koji je dizajniran za zaštitu satelita Kremlja, a koji može i da se koristiti za napad na satelite koje koriste protivnici Rusije, tvrdi američki list.

Spejs eks, kompanija milijardera Ilona Maska u čijem se vlasništvu nalaze Starlink sateliti, odbila je da komentariše ove navode.

Prošlog proleća, Mask se ukratko osvrnuo na pokušaje Kremlja da napadne njegovu tehnologiju, pišući na Tviteru u maju da, iako je Starlink pokazao svoju otpornost na takve pokušaje „ometanja i hakovanja“, izgleda da Rusi intenziviraju svoje napore.

Kostjantin Žura, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su zvaničnici u Kijevu svesni napora Rusije i da „preduzimaju mere da ih neutrališu“. Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtev za komentar.

Informer

Vašington post je podsetio da se Starlink pokazao kao vitalan za ukrajinsku vojsku, koja se oslanja na male prenosive terminale za komunikaciju preko bojnog polja i prenošenje obaveštajnih podataka. Ruske snage su imale uspeh da onemoguće korišćenje druge komunikacione opreme, uključujući radio i mobilne telefone, ali je dosta teže to uraditi satelitskim signalima.

Nejasno je da li su prekidi Starlink-a koji su prijavljeni u Ukrajini rezultat ruskih eksperimenata sa sistemom Tobol ili drugih mogućnosti ometanja koje koriste ruske snage, kao što je sistem Tirada-2 montiran na kamion.

Ukrajinske trupe su u oktobru prijavile poremećaje na internet signalu, dok su se kretale ka ruskim pozicijama tokom uspešnih kontraofanziva na jugu i istoku. Ukrajinski zvaničnici su tada sugerisali da je Spejs eks ograničio pristup internetu u tim oblastima kako bi sprečio Ruse da koriste uslugu.

Analitičari su identifikovali najmanje sedam kompleksa Tobol u Rusiji, a svi se nalaze pored objekata koji se koriste za praćenje satelita.

Iako bi rusko pozicioniranje kompleksa Tobol širom zemlje moglo da sugeriše da se oni koriste u odbrambene svrhe, tri lokacije otkrivene u proceni američkih obaveštajnih službi – jedna izvan Moskve, lokacija u blizini Krima i druga u zapadnoj ruskoj eksklavi Kalinjingrad mogu značiti da ih Rusi smatraju pogodnim i za ofanzivnu operaciju.