19.04.2023.

19:59

Foto: Tanjug/AP

Planeta

GROTLO BAHMUTA! Ukrajinci zadali snažne udarce Rusima! Generalštab saopštava: "Rusi po cenu velikih gubitaka nastavljaju operacije, nećemo odustati"

Ovo je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, obaveštavajući o operativnoj situaciji na frontu.

Napominje se da neprijatelj, po cenu velikih gubitaka, nastavlja da usredsređuje svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Limanskog, Bahmutskog, Avdejevskog i Marinskog.

Konkretno, u pravcu Limana, neprijatelj je pokušao da poboljša taktičku situaciju, izveo je neuspešne ofanzivne operacije u oblasti ​južne periferije naselja Kremennaja.

- U pravcu Bahmuta, neprijatelj nastavlja da sprovodi ofanzivne operacije. Nastavljaju se teške borbe za grad Bahmut - navodi se u izveštaju.

Na pravcu Avdejevke, neprijatelj je izveo ofanzivne operacije u oblastima Avdejevke, Vodjane i Pervomajskog Donjecke oblasti, ali nije bio uspešan.

Na pravcu Mariinke, tokom dana, naši branioci su odbili brojne neprijateljske napade u rejonima Mariinka i pobede Donjecke oblasti.

Na pravcu Šahtjorska, tokom današnjeg dana, neprijatelj je bezuspešno pokušao da izvede ofanzivna dejstva u rejonu Ugledara.

Prema podacima Generalštaba, neprijatelj je u defanzivi na Zaporoškom i Hersonskom pravcu.

Na Volinskom, Polesskom, Severskom i Slobožanskom pravcu operativna situacija se nije značajno promenila.

- Neprijatelj je tokom dana izveo 3 raketna i 37 vazdušnih udara, posebno koristio 12 bespilotnih letelica Šahed-136. Naši branioci su uništili njih 10. Pored toga, neprijatelj je ispalio 57 raketnih bacača na položaje naših trupa i naselja. Među civilnim stanovništvom ima mrtvih i ranjenih, uništene su i oštećene privatne kuće i druga civilna infrastruktura - navodi se u izveštaju.

Generalštab upozorava da je verovatnoća raketnih i vazdušnih udara širom Ukrajine i dalje velika.