20.04.2023.

11:20

Foto: EPA

Planeta

BERBOK DOŽIVELA ŠOK NA PUTOVANJU U KINU, OTKRILA JE DEO! Šeficu nemačku diplomatije u Pekingu dočekao HLADAN TUŠ, sada joj je jasno ko su i šta su!

 

Berbok je o nedavnoj poseti Kini govorila pred poslanicima Bundestaga kada je napomenula da su delovi putovanja bili više nego šokantni, ali nije ulazila u detalje na šta konkretno misli, preneo je Rojters.

Podseća se da je nemačka ministarka ranije izjavila da Kina postaje sve represivnija na domaćem terenu i sve agresivnija na međunarodnom. Takođe, prema njenom mišljenju, Kina želi da sprovodi sopstvena pravila na račun međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

S druge strane, Peking je poručio da želi da Kina i Nemačka budu partneri, a ne neprijatelji, i zatražio da ova zemlja podrži ponovno ujedinjenje sa Tajvanom.

- Kina je partner, takmac i sistemski rival, ali je utisak da je sada sistemsko rivalstvo sve više i više izraženo - rekla je Berbok.

Ona je dodala da je Peking najveći trgovinski partner Berlina, ali, kako je istakla, to ne znači da je i najznačajnijih trgovinski partner Nemačke.

Nemačka želi da radi s Kinom, naglasila je Berbok, ali ne želi da ponavlja greške iz prošlosti, kao što je stav da može doći do promene kroz trgovinu, da Zapad može postići političke promene u autoritarnim režimima preko trgovine.

Berbok je dodala i da Kina ima odgovornost da radi na miru u svetu, konkretno koristeći uticaj koji ima na Rusiju u vezi sa sukobom u Ukrajini. Pozdravila je obećanje Pekinga da neće slati oružje Rusiji, uz napomenu da će Berlin pratiti kako će to obećanje biti ostvareno u praksi.