20.04.2023.

20:00

Foto: Reuters/AP

Planeta

RASKRINKAN PLAN EU ZA UKRAJINU?! MEDVEDEV DEŠIFROVAO STOLTENBERGOVU IZJAVU! Zapad Ukrajini postavlja iste uslove kao i Srbiji?

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev se potrudio da objasni šta je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg imao u vidu kada je rekao da će Ukrajina "vremenom" da postane članica Alijanse. Vremenom – znači kada delovi njene teritorije pripadnu Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji, objasnio je Medvedev.

Stoltenberg je danas u Kijevu rekao da je Ukrajini mesto u NATO i da će vremenom podrška zemalja članica pomoći da to postane moguće.

- Ako prevedemo izjavu generalnog sekretara NATO sa ukro-engleskog na običan engleski postaće jasno da 'vremenom' znači 'pridružićete se Alijansi delovima teritorije koji će tada pripadati Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji', a 'naša podrška će vam pomoći' znači, 'toliko je dobro što ja uskoro neću biti tu - napisao je ruski zvaničnik na Tviteru.

Stoltenberg je na Međunarodnom samitu gradova i regiona u Kijevu rekao da će se Ukrajina na kraju pridružiti Alijansi, kao i da je NATO kao "prijatelj Ukrajine" poslao Kijevu pomoć vrednu 150 milijardi evra, uključujući 65 milijardi evra vojne pomoći i da će nastaviti da im šalje još aviona, tenkova, oklopnih vozila.

To će, prema njegovim rečima, obezbediti punu interoperabilnost sa NATO-om i to će Ukrajinu približiti mestu koje joj pripada u evroatlantskoj porodici.