21.04.2023.

20:57 >> 21:24

Foto: Tanjug/AP

Planeta

OBRATIO SE ZELENSKI! ORBAN ODBRUSIO STOLTENBERGU! NAŠI VOJNICI SU KLOVNOVI! Žestoko na liniji Berlin-Moskva - Ukrajina priznala!

1. Izveštao je o sastanku Štaba Vrhovne komande, gde se razgovaralo o usavršavanju i osposobljavanju novih jedinica za njega, raketnom programu i proizvodnji municije.

2. Ispričao je o sastanku sa šefom EBRD, koji je stigao u Kijev.

3. Izveštaj o skupu o međunarodnoj politici.

Stoltenberg: Svi smo se složili da će Ukrajina ući u NATO Orban: Šta?!

Mađarski premijer Viktor Orban sa iznenađenjem je dočekao najave šefa NATO-a Jensa Stoltenberga da su se sve članice „saglasile da će Ukrajina postati članica NATO-a”.

Bivši oficir FSB: Naši vojnici su klovnovi. Ne znaju da se bore

Ruski vojni bloger i bivši agent FSB Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, ponovo je izrazio kritike na račun ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske vojske koja se bori u Ukrajini.

Ukrajina priznala – ruska vojska napreduje u Bahmutu

 

Ruske snage nastavljaju sa napadima na Artjomovsk i uspevaju da napreduju u tom pravcu, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

Kako je rekla, tamo se vode veoma teške bitke, a ukraijnske snage nastoje ne samo da se odbrane, već i da izvedu pojedine jurišne akcije.

Ona je situaciju u Artjomovsku ocenila kao „napetu“, ali i „pod kontrolom“.

Informer

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus

Admiral Viktor Lijina postavljen za komandanta Pacifičke flote

Admiral Viktor Lijina, koji je služio kao komandant Baltičke flote Ratne mornarice Rusije, imenovan je za komandanta Ruske Pacifičke flote.

Baltičku flotu predvodiće viceadmiral Vladimir Vorobjov, koji je pre toga bio jedan od zamenika načelnika Generalštaba.

Pričešče kroz ogradu

Sveštenici u Kijevo-pečerskoj lavri morali su da pričešćuju parohijane kroz ogradu jer ih policija nije pustila da uđu unutra.

Pripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti zaključali su kapiju kroz koju se ulazi u Lavru dok je trajala služba, pa vernici nisu mogli da uđu u crkvenu portu, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva.

Ukrajinske vlasti su prethodno naredile sveštenstvu da napusti manastir ili pređe u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Stoltenberg: Svi saveznici u NATO-u složili se da Ukrajina postane članica!

Ruska vojska o drami u Belgorodu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je do eksplozije u gradu Belgorodu došlo usled pada projektila sa aviona Su-34 usled tehničke neispravnosti.

"Prouzrokovana je šteta na stambenim objektima. Nema poginulih", navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su, prema preliminarnim informacijama, prilikom incidenta povređene tri osobe.

Po njegovim rečima, usled eksplozije projektila na zemlji se stvorio ogroman krater prečnika 20 metara. Popucali su i prozori na susednoj stambenoj zgradi, a oštećeno je i nekoliko parkiranih automobila i oboreni su dalekovodi.

 

 

"Upozorili smo vas..."

Administracija SAD je upozoravala vlasti Kijeva da ukrajinska vojska neće imati dovoljno snage da zadrži Artjomovsk (Bahmut) zbog čega je i savetovala da se grad prepusti ruskim snagama, piše list „Vašington post“. List navodi da su te informacije navode u tajnim dokumentima iz Pentagona koji su nedavno obelodanjeni na društvenim mrežama.

Sprečena rotacija Ukrajinaca kod Kupjanska

Pripadnici ruske vojne grupacije „Zapad“ sprečili su pokušaj ukrajinske vojske da izvedu rotaciju na kupjanskom delu fronta, prenose mediji.
Istovremeno, ruske snage su uz pomoć projektila „Krasnopolj“ uništile jedan ukrajinski tenk i lansirni sistem „grad“.

Sirene širom Ukrajine tokom noći

Sirene za vazdušnu opasnost tokom noći su se oglašavale u više ukrajinskih regiona i to u više navrata, dok je u jednom trenutku vazdušna opasnost bila proglašena i na celoj teritoriji Ukrajine, prenose mediji.
Prvo su se sirene oglasile u Kijevu i u Kijevskoj oblasti, a zatimi u Lavovskoj, Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Žitomirskoj, Vinjickoj i Sumskoj oblasti.