21.04.2023.

18:14

Foto: youtube.com/printscreen

Planeta

BIVŠI AGENT FSB DRVLJE I KAMENE PO RUSIJI! "Ovo je krvavi cirkus, mi nemamo rat, naši borci ne umeju da se bore"

Ova izjava dolazi u trenutku kada se sve snažnije šuška o početku prolećne kontraofanzive ukrajinske vojske, piše Nevsveek .

- Rat je kada su dve zemlje u ratu. A mi nemamo rat, nego krvavi cirkus. Sa krvavim klovnovima u uniformama i bez njih. Ne znaju ni da se bore, a ne mogu da se odluče objavi rat neprijatelju -  napisao je Strelkov na Telegramu.

Ranije ove nedelje, on je zvanično najavio pokretanje svog Kluba ljutih patriota, u okviru kojeg je objavio i sopstveni manifest osuđujući pristup Rusije invaziji. 

Strelkov kontinuirano kritikuje Putina i ruske zvaničnike

- Prilika za brzu pobedu bez mnogo krvi nad ukrajinskom državom, koja je postala oružje NATO-a, propuštena je 2014. godine potpisivanjem izdajničkih sporazuma iz Minska. Vojna operacija pokrenuta 2022. mogla je da prođe po potpuno drugačijem scenariju. , ali osrednja organizacija na strateškom, operativnom i taktičkom nivou dovela je našu zemlju u rat na iscrpljivanje - navodi se u manifestu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Strelkov se pozicionirao kao glasni kritičar ruske vojne strategije. Više puta je napao Putina i najviše ruske vojne zvaničnike, pežorativno ih nazivajući „idiotima“, dok je Putina nazivao „kreteninom“ čije će snage „garantovano“ izgubiti.

„Kako niko nije shvatio da je snabdevanje iz inostranstva kritično“

On se u jučerašnjem govoru osvrnuo na rusku nesposobnost na bojnom polju, posebno na neznanje ruske vojske, koja u prvoj godini rata nije shvatila da je snabdevanje iz inostranstva „kritično“. Pitao se zašto niko od visokih zvaničnika nije stavio imperativ na popunu zaliha naoružanja i artiljerije, kao i tenkova, zaštitnih prsluka, kompleta prve pomoći, uniformi i "komunikacije najprimitivnijeg nivoa".

„Kako se ispostavilo da je plan specijalne vojne operacije izgrađen na osnovu podataka potpuno odvojenih od stvarnosti? Kako se dogodilo da sadrži informacije o nespremnosti oružanih snaga neprijatelja za odlučan otpor, a da nije bilo informacije o visokoj borbenoj obuci i još višem moralu njene regularne vojske?" upitao je bivši oficir FSB.