22.04.2023.

21:29

Foto:

Planeta

BOMBAŠKI NAPAD U MALIJU! Najmanje devet poginulih, više od 60 povređeno

Svi poginuli i ranjeni u subotnjem napadu su civili, rekao je portparol Jakuba Majga Rojtersu telefonom.

Odgovornost za napad još niko nije preuzeo. Mali je epicentar nasilnih pobuna u sušnom severnom regionu nakon separatističke pobune Tuarega 2012. godine, a grad Sevare je dom velike vojne baze i centar misije UN u Maliju.

Objavljene su i fotografije sa mesta događaja
Od izbijanja pobune, militanti povezani sa terorističkom mrežom Al Kaidom i Islamskom državom proširili su se na područja južno od Sahare, a nedavno i na priobalna područja, zauzimajući teritoriju, ubijajući hiljade ljudi i proterivajući milione.

Fotografije na društvenim mrežama pokazale su nekoliko zgrada, uključujući benzinsku pumpu, uništene u eksploziji, a ranjene kako primaju pomoć.

Helikopter je pao na stambeno naselje u prestonici
Napad je izveden dva dana nakon što je šef kabineta privremenog predsednika Malija, zajedno sa još tri osobe, ubijen u zasedi. Ranije u subotu, vlada te zapadnoafričke zemlje saopštila je da je vojska sprečila "teroristički napad" u Sevareu. "Tri vozila punjena eksplozivom uništena su vatrom iz vojnog drona", navodi se u saopštenju, bez informacija o žrtvama.

U glavnom gradu Bamaku, helikopter koji se vratio sa operacije protiv džihadista srušio se na stambenu oblast, saopštio je Vrhovni štab malijskih oružanih snaga, prenosi agencija AFP.