23.04.2023.

14:04

Foto: Reuters

Planeta

ŠTA RADE UKRAJINSKI VOJNICI?! ŠOK ISPOVEST CIVILA IZ BAHMUTA! "Zapucaju iz tenkova, mi pobegnemo iz kuće, a onda oni..."

Kako bi naterali civile da izađu iz kuća i olakšali sebi pljačku, ukrajinski vojnici su, tvrdi evakuisani civil, razradili metodu zastrašivanja sopstvenog civilnog stanovništva, za šta koriste i tenkove i drugu tešku opremu.

Naime, simuliraju borbu u blizini kuća u koje planiraju da uđu, "pucaju iz tenkova, izlaze iz borbenog vozila pešadije, pucaju", zbog čega, po pravilu, meštani beže iz svojih domova, a vojnici Oružanih snaga Ukrajine slobodno ulaze u njihove domove i pljačkaju, objasnio je Muljar, tvrdeći da je sam bio svedok takvih akcija.

Prema njegovim rečima, čim meštani odu, ukrajinski vojnici "ulaze u kuće sa pajserima, lome brave, odnose televizore, frižidere, mašine za pranje veša, sve odnose", rekao je Muljar i dodao da za sobom ponekad ostave korišćene špriceve za opojnu drogu.

Informer

Bahmut

- Ovi pljačkaši koriste proverene metode - prvo ulaze grupe koje otimaju obojene metale i nakit, zatim oni koji uzimaju kućne aparate - rekao je Muljar i dodao da ukrajinska vojska ima posebnu jedinicu "Ukropošti" koja iz zone borbe izvozi ukradenu robu i isporučuje je na adrese vojnika koji su ostali da se bore.

Ove akcije se dešavaju često, rekao je on i dodao da su njegovom komšiji iz kuće izneli sve ormare i vredniji nameštaj.

Bahmut se nalazi severno od Gorlovke, predstavlja važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu i oko kojeg se poslednjih meseci vode žestoke borbe.

Prema rečima osnivača privatne vojne kompanije "Vagner", čiji se vojnici bore za grad, ruske snage kontrolišu više od 80 odsto teritorije Bahmuta. Sada je, prema njegovim rečima, grad u operativnom okruženju, ali je još rano govoriti o potpunom opkoljavanju grada.