23.04.2023.

17:03

Foto: Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

Planeta

BRITANSKI EKONOMIST I NEW YORK TIMES JASNI! UKRAJINCI ZABORAVITE NA KONTRAOFANZIVU, nemate dovojno tenkova, bićete uništeni!

Londnski Ekonomist otovreno ukazauje da je ofanziva koja se planira u Kijevu „prepuna ogromnih rizika"!

- Za napad će Ukrajini biti potrebne trupe koje će brojčano nadmašiti branioce, a to je moguće samo u određenim oblastima. Čak i ako Kijev može da probije rusku odbranu, moraće delovati pažljivo, inače Oružane snage Ukrajine rizikuju da budu opkoljene.

Stoga bi Ukrajina i njeni zapadni pokrovitelji trebalo da se pripreme za lošije ili marginalne rezultate u sprovođenju svog plana.
   
Količine zapadnog naoružanja kojima Ukrajina raspolaže, naročito tenkova, nisu dovoljne za najavljivanu kontraofanzivu - objavio je kijevskom režimu više nego naklonjeni The New York Times.
         
Američki list je, pozivajući se na tajne dokumente Pentagona, dodatno ukazao da nove isporuke verovatno neće stići na vreme za početak kontraofanziv.
         
The New York Times prenosi da američki vojni planeri veruju da su Kijevu za kontraofanzivu potrebna 253 tenka, a da je o kraja februara dobio samo 200, od kojih je samo 60 zapadne proizvodnje.
         
Prenosi takođe da Ukrajina 31 američki tenk M1 Abrams neće dobiti pre jeseni.
          
Posebno ukazuje da više od polovine ukupnog broja dobijenih tenkova (140) čine modernizovani sovjetski tenkovi.

S druge strane,  bivši inspektor UN za oružje u Iraku, američki pukovnik Skot Riter,  poručuje da Evropa mora da shvati da je Ukrajina istruleli brod i da je najbolje da bude porinuta u more i potopljena.

Riter je posavetovao zapadne zemlje da Kijevu zbog duboko ukorenjene korupcije u Ukrajini uskrate svaku podršku.
        
Naveo je da EU pokušava da pronađe način ali da je to praktično nemoguće jer korupciji u ovoj istočnoevropskoj zemlji nema kraja.
         
- Zapadne zemlje samo pogoršavaju situaciju pretvarajući se da je režim u Kijevu dostojan poverenja. Evropa treba da prestane da podržava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog - uveren je Riter.