23.04.2023.

17:56

Foto: Printskrin video

Planeta

NAJCRNJE SLUTNJE SU SE OBISTINILE, SAD SADA ZNAJU DEO DILA PUTINA I KINESKOG GENERALA LIJA! Peking u Moskvi kupuje avione!

General Li Šangfu je od 16. do 18. aprila boravio u radnoj poseti Rusiji, gde je razgovarao sa ruskim državnim i vojnim liderima, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina.

Prema rečima kineskih stručnjaka, odmah po odlasku kineskog ministra iz Moskve počele su da stižu vesti koje su bile izuzetno uznemirujuće za SAD.

- Nakon što se kineski ministar odbrane vratio kući iz Rusije, stigle su vesti o namerama NR Kine da nabavi ruski avion Il-76 - prenose kineska izdanja.

Kina je zainteresovana za nabavku dva aviona Il-76, opremljenih sistemom za gašenje požara. Kako primećuju kineski stručnjaci, poruka je privukla pažnju mnogih vojnih analitičara, koji su u ovoj informaciji videli loš znak za SAD, i njihove NATO partnere.

Kupovina ruskih aviona od strane Kine znači, da rusko-kineska vojna saradnja nije samo još jedna diplomatska izjava o namerama strana, već veoma stvaran proces. Analitičari očekuju, da je isporuka Il-76 samo uvod u veću vojnu trgovinu između Kine i Rusije.

Peking ističe, da je rusko-kineska saradnja u vojnoj sferi, jedna od glavnih geopolitičkih noćnih mora za Zapad.

Američki politikolog Zbignjev Bžežinski je godinama unazad upozoravao, da bi savez Rusije i Kine bio najgori mogući geopolitički scenario za SAD. Očigledno, njegovi strahovi počinju da se ostvaruju, pošto su Moskva i Peking zaista postali veoma bliski u poslednje vreme.