24.04.2023.

18:45

Foto:

Planeta

(VIDEO) RUSI U UKRAJINU ŠALJU SIRIJUSE! LETEĆE SA SU-35S, ZA KIJEV I NATO OVO JE NAJCRNJA MOGUĆA VEST! Moskva više neće da se igra rata!

Veteran indijskih vazdušnih snaga i vojni stručnjak Vijander Takur u tekstu "Jurejžan tajms" ocenjuje da je Rogozin mogao misliti na ruski dron "sirijus" kojeg proizvodi "Kronštat grupa" iz Sankt Peterburga.

Dron "sirijus"

"Sirijus" teži 2,5 tone, može da ponese i do 450 kg oružja i da u kontinuitetu leti 20 sati na visini od 7.000 metara.

Iako je prvenstveno bespilotna letelica za napad, "sirijus" se takođe može koristiti za patroliranje određenim područjima, za šta je posebno pogodan zbog svoje sposobnosti da momentalno reaguje i uništi male ili nedovoljno zaštićene ciljeve, poput neprijateljskih izvidnica, ocenjuje indijski ekspert.

Njegovi SAR radari mogu mapirati teren zarad navođenja krstarećih raketa i minobacačkih napada.

Moguće delovanje i uz borbene avione

"Sirius" ima ugrađeni terminal za satelitsku komunikaciju koji mu daje mnogo duži radni domet, a njegov komunikacioni sistem takođe omogućava i rad u tandemu sa borbenim avionima.

TASS je prethodno preneo da je sadejstvo ovih dronova sa ruskim borbenim avionima testirano od avgusta 2022. godine.

U ovom kontekstu, Takur smatra da će bespilotne letelice "sirijus" verovatno leteti uz patrole aviona Su-35S i Su-30SM.

Nevolja za ukrajinske PVO sisteme

Sa druge strane, "sirijus" bi mogao da se pokaže koristan za samostalan let u osporenom vazdušnom prostoru, gde bi bio pogodan "mamac" za ukrajinske protivvazdušne rakete, ističe indijski veteran.

U tom slučaju, "sirijus" ne bi bio laka meta, ocenjuje Takur, napominjući da je ruski dron najvećim delom sastavljen od kompozitnih materijala, i da je kao takav slabo vidljiv na neprijateljskim radarima.

Američki "Patriot" sistemi koje je nabavio Kijev su se loše pokazali protiv sporijih, teško uočljivih dronova, navodi Takur, dok ukrajinskim snagama već ponestaje projektila za PVO sisteme tipa S-300 i "buk", pa trošenje municije na dronove ne bi bilo mudro, dodaje on.