24.04.2023.

08:22 >> 08:24

Foto: Printscreen Telegram

Planeta

(VIDEO) NAPUNILI GA EKSPLOZIVOM I POSLALI NA MOSKVU! Drama u Rusiji, pronađeno snažno UKRAJINSKO oružje u blizini grada, meštani u šoku - KAKO JE DOSPEO OVDE?!

Snage bezbednosti kada su stigle otkrile su da se radi o ukrajinskom dronu UJ-22 koji je nosio u sebi 17 kilograma eksploziva. Zaparavo tri kanadske mine M112.

Pretpostavlja se da se ova bespilotna letelica srušila, jer je letela nisko i zakačila krošnje drveća i pala na zemlju.

Ovo inače nije prvi put da Ukrajina šalje ovaj tip bespilotne letelice na Moskvu. Posldenji put takav incident se dogodio krajem februara kada se isti tip srušio u blizini jedne gasne stanice u Podmoskovlju.

Besiplotna letelica UJ 22


Ovaj dron podseća na avion i ima fiksni stajni trap. U stanju je da poleti i sleti na redovnu pistu. Prema veb lokaciji proizvođača, pokreće ga mali gasni motor koji rotira jedan propeler sa tri lopatice napred.

Dron ima maksimalni domet od 800 kilometara (nešto više od 497 milja). Može da ostane u vazduhu do sedam sati. U teoriji, to bi mu omogućilo da se lansira sa lokacije blizu ukrajinsko-ruske granice i stigne do regiona Moskve. Stvarni domet i izdržljivost UJ-22 se oslanjaju na njegovu nosivost i druge varijable.

Bespilotna letelica može da pređe dalje udaljenosti sa unapred određenim planom leta da bi stigla do željene lokacije. Kada je dron dovoljno blizu ciljane lokacije, drugi operater će možda moći da preuzme kontrolu.

U prošlosti, ukrajinci su koristili različite izbore oružja za UJ-22, kao što su stalci za nošenje minobacačkih granata i bojeve glave na raketne granate modifikovane kao minijaturna municija bačena iz vazduha.

Dodavanjem neke vrste unutrašnjeg oružja, običan dron može da se transformiše u improvizovani kamikaza dron.