24.04.2023.

15:35

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

Planeta

RUSI IMAJU ISTORIJSKU ŠANSU! Od ofanzive ne zavisi samo Zelenski, već i Bajden! Ako propadne napad, Kijev će morati da pristane na...

- Podrška evropske javnosti može vremenom da oslabi, jer evropski energetski i ekonomski troškovi ostaju visoki. Pukotina u transatlantskoj podršci Ukrajini verovatno će negativno uticati na podršku SAD, a i Kongres i administracija (predsednika SAD Džoa) Bajdena bi mogli da se suoče s problemima u borbi da se ona nastavi - rekla je Starlingova.

Ona je sigurna da će evropske zemlje u slučaju neuspešne kontraofanzive početi da podstiču Kijev na pregovore s Moskvom.

- Neuspešna kontraofanziva otvoriće dodatna pitanja o tome kako će izgledati ishod rata i u kojoj meri se rešenje sukoba,zapravo, može postići samo daljim slanjem oružja i pomoći - zaključila je Starlingova.

„Politiko“, takođe, navodi, pozivajući se na izvore u Beloj kući, da Bajdenova administracija strahuje da bi neuspešna kontraofanziva Kijeva mogla da dovede do kritike na račun američkog predsednika.

- Bajdenova administracija se tajno priprema za mogućnost da će, ukoliko prolećna kontraofanziva Ukrajine ne opravda očekivanja, kritičari unutar zemlje i saveznici u inostranstvu tvrditi da Amerika takođe nije opravdala očekivanja - navodi „Politiko“.

Bela kuća strahuje ne samo od nezadovoljstva unutar zemlje, nego i nezadovoljstva među inostranim kolegama.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj je početkom aprila rekao da bi kontraofanziva Ukrajine mogla da počne na leto, a kasnije je naveo da bi to moglo da se dogodi "uskoro". Američki mediji su preneli da je ukrajinska ofanziva,navodno, zakazana za 30. april.