25.04.2023.

22:58 >> 20:25

Foto: Tanjug/AP

Planeta

DRON IZNAD KREMLJA! LAŽ DA PUTIN ŽIVI U BUNKERU! OBJAVLJENO ŠTA SE DOGAĐA U HERSONU! ŠVEDSKA PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE! Zaustavljen napad ukrajinske avijacije na Dnjepru! Kod Moskve pronašli novi dron!

Putin potpisao ukaz

Mere mogu biti uvedene protiv hartija od vrednosti i akcija u ruskim pravnim licama

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o merama u slučaju zaplene ruske imovine u inostranstvu.

Dron iznad Kremlja

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je na Telegramu snimak moskovskog Crvenog trga zabeležen iz ptičje perspektive.

Kremlj: Laž je da Putin živi u bunkeru i da koristi dvojnike

Kremlj je odbacio teze da Putin koristi dvojnike. Kažu da su to laži. Portparol Kremlja Peskov je takođe demantovao glasine da Putin većinu vremena provodi u bunkeru.

Verovatno ste čuli da ima mnogo dvojnika koji rade za njega dok on sedi u bunkeru“, rekao je Peskov na konferenciji u Moskvi. „Još jedna laž“, dodao je, smejući se.

„Vidite i sami kakav je naš predsednik: on je uvek bio i sada je megaaktivan, a oni koji sa njim rade teško mogu da ga prate“, dodao je Peskov.

"Naravno, on ne sedi ni u kakvim bunkerima. I to je laž", rekao je on.

Kremlj je takođe smatrao prikladnim da više puta odbaci spekulacije da je Putin bolestan.

"Opustošenje!"

 

Švedska proteruje 5 ruskih diplomata!


Švedske vlasti proglasile su pet ruskih diplomata personama non grata, izjavio je danas švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem.

- Švedska proteruje pet ruskih diplomata - rekao je Bilstrem u intervjuu za SVT.

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske pozvalo je ruskog ambasadora Viktora Tatarinceva i obavestilo ga o ovoj odluci, prenosi Interfaks.

Prema Bilstromovim rečima, Stokholm doneo takvu odluku zbog  postupaka diplomata koji su „nespojivi sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”.

Ministarstvo spoljnih poslova Norveške proglasilo je 13. aprila 15 radnika ruske ambasade personama non grata zbog sumnje da su se bavili špijunažom.
 

Informer

Su-25 oboren tokom pokušaja napada u Hersonu

Neprijateljski jurišni avioni su se kretali ka ostrvima na Dnjepru, prvog je pogodila raketu naših lovaca i srušili se nedaleko od obale. Drugi je u strahu odjurio sa ruskih položaja - pišu ruski ratni reporteri.


 

Politiko: Ukrajina šalje lažne signale


Ukrajina nastoji da pošalje što više lažnih signala kada je reč o mestu i vremenu potencijalne kontraofanzive, piše "Politiko".
 

Novi napad dronova kod Moskve


U Bogorodskom okrugu, Podmoskovlje, pronađeni su ostaci drona, trećeg koji je za dva dana u toj oblasti, saopštili su za Sputnjik predstavnici Službe za vanredne situacije.

Dron je pretrpeo manja oštećenja, a eksplozivne naprave u njemu nije bilo.

Juče je kod Noginska, takođe u Podmoskovlju, pao dron težine 100 kilograma sa motorom američke proizvodnje.

Bespilotna letelica se raspala na delove. Nikakve municije nije bilo. Kasnije tokom dana u istoj oblasti pronađeni su ostaci još jednog drona.

Policija utvrđuje kome pripadaju dronovi i odakle su lansirani.
 

EU izdvaja veliki novac za Ukrajinu

Evropska unija izdvojila je još milijardu i po evra za Ukrajinu u okviru makrofinansijske pomoći, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon de Lajen.

Rusi šalju moćno superoružje na ukrajinski front

Oružane snage Rusije počele su da koriste najnovije tenkove T-14 Armata za gađanje ukrajinskih položaja, prenose danas RIA Novosti pozivajući se na upućeni izvor.

Ambasadoru Moldavije uručena protestna nota


Ambasador Moldavije u Rusiji pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena protestna nota zbog odluke Kišinjeva da jedno gruskog diplomatu proglasi za nepoželjnu osobu.

U noti koji je primio ambasador Lilijan Darij navodi se da ruska strana proteruje jednog zaposlenog moldavske ambasade u Moskvi i izražava se odlučan protest zbog neprijateljskih poteza Moldavije.
 

Njujork tajms: Kijev će do kraja aprila imati 12 brigada sa po 4.000 vojnika


Kijev će do kraja aprila imati 12 brigada sa po 4.000 vojnika svaka, a ofanzivu planira u maju, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na procurela dokumenta Pentagona.

SAD i saveznici u NATO obučavaju i snabdevaju devet brigada.
 

Ruske snage uništile ukrajinska uporišta na kupjanskom pravcu

Ruske snage uništile su uporište protivnika i devet skrovišta u pravcu ka Kupjansku, rekao je za Sputnjik oficir, predstavnik pres centra grupe "Zapad" Jaroslav Jakimkin.

Takođe su sprečena tri pokušaja da se izvrši smena ukrajinskih jedinica.

Maročko: Ukrajinci spremaju ofanzivu u LNR

Ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe aktivirale su se na delu fronta kod Kupjanska, rekao je vojni ekspert Andrej Maročko. On je takođe izjavio da su Ukrajinci koncentrisali snage i tehniku za ofanzivu u LNR.

Informer

Ruske avio-bombe prave pakao Ukrajincima

Rusija sve češće napada Ukrajinu navođenim avio-bombama, pokazuju informacije ukrajinske vojske. Ranije je rusko vazduhoplovstvo samo sporadično koristilo takvo oružje, ali poslednjih nedelja svakoga dana i do 20 takvih bombi pada duž čitave linije fronta.

Žestoke borbe kod Avdejevke, izveštaj ukrajinskih analitičara: ruska vojska gura odbranu Oružanih snaga Ukrajine, napredujući iz 4 pravca
 

▪️ Operativna situacija na pravcu Avdejevke: teške borbe se nastavljaju u svim oblastima.

▪️ Posebno je teško u oblasti Opitni-Vodiani, gde Oružane snage RF pokušavaju da se probiju na sever.

▪️ Severno od Vodjanja, ruske trupe pokušavaju da napreduju duž šumskih pojaseva prema selu Severnoje i selu Tonenkoe.

▪️ U Pervomajskom i severno od njega situacija je takođe veoma teška, ruske trupe pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

▪️ U samom Pervomajskom, borbe se nastavljaju u sivoj zoni između jezera Izmailovski i Moika.

▪️ Ruska armija napreduje od Krasnogorovke ka zapadu, ima izvesnog uspeha.

▪️ Južno od sela Nevelskoje, ruske trupe su uz podršku tenkova napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u šumskom pojasu.

▪️ Od Novobahmutovke Rusi kreću na sever ka Aleksandropolju, ali ih sputava brdo.

Snimak razornog dejstva "pametnih bombi" u Ugljedaru

Dron snimio rad „pametnih bombi“ u Ugljedaru - masovno rušenje višespratnica pretvorenih u baze Oružanih snaga Ukrajine

Na snimku bespilotne letelice jasno se vide razaranja od vazdušnih udara. Ranije je saopšteno da Oružane snage Ukrajine pretvaraju višespratnice u svoje tvrđave i baze, sa stanovima kao vatrenim tačkama, pišu ruski izvori. Na krovovima, ukrajinske snage postavljau osmatračnice i koriguju vatru.


 

U isto vreme, primećuje se da letači neće moći brzo da se preobuče da kontrolišu zapadne lovce nove generacije.

- Ukrajinski piloti su odlični, ali ovde imamo posla sa sasvim drugom vrstom modernog lovca. Mislim da bi oni bili prvi koji bi shvatili da je potrebno vreme da se nauči i savlada veštine za upravljanje novim tipom aviona, posebno naprednim kao što je F-16 - rekao je bivši američki pilot Dan Hampton za publikaciju.

Kirbi: Abramsi u Nemačkoj samo za obuku

Američki tenkovi Abrams prebačeni u Nemačku namenjeni su samo za obuku ukrajinske vojske, uveravaju SAD

- Ovi tenkovi neće biti korišćeni u borbi - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Informer

Podsetimo, ranije je objavljeno da će SAD krajem maja poslati 31 tenk Abrams u Nemačku za obuku oko 250 ukrajinskih vojnika, a za to će biti potrebno oko 10 nedelja.