25.04.2023.

11:00 >> 09:34

Foto: Tanjug/AP

Planeta

RUSI GUBE STRPLJENJE, KREĆE NAJBRUTALNIJA FAZA RATA! Elitne jedice stigle na front, MELJU sve pred sobom, ruše ZGRADE i utvrđenja kao kule od karata!

Krećući se između stambenih blokova, male grupe ukrajinskih i ruskih kopnenih snaga bore se za kontrolu nad zapadnim rubom Bahmuta.

- Možemo da ih napadnemo i odbijemo dan-dva, a oni mogu da napreduju, a onda moramo ponovo da se povučemo - rekao je 35-godišnji ukrajinski mlađi narednik zadužen za položaje u visokoj zgradi samo nekoliko metara od linija fronta saopštila je Vašington postu.

Kao i drugi u ovom izveštaju, on je govorio pod uslovom da bude identifikovan samo po činu i pozivnom znaku "Bandit" u skladu sa vojnim protokolom.

Informer

- Da budem iskren, ne znam šta će se desiti za nedelju ili dve. Mnogo ljudi ovde umire - rekao je Bandit.

Ukrajina i Rusija su mesecima dovodile pojačanja u Bahmut i evakuisale hiljade mrtvih i ranjenih usred najduže i najkrvavije bitke u ratu. Posle osam meseci neprekidnog ukrajinskog povlačenja, borbe se vode na samo nekoliko kvadratnih kilometara zapadnog dela grada.

Rusi napadaju sa svih strana

Dok se omča steže – Rusi napadaju sa severa, istoka i juga – Kijev je odlučan da odugovlači borbu što je duže moguće i nada se da će istrošiti neprijatelja pre ofanzive visokih uloga koja ima za cilj da istera ruske snage iz mnogo okupirane teritorije.

U nastojanju da ubrza napredovanje, Rusija je počela da uništava čitave stambene blokove koje Ukrajina koristi kao odbrambene položaje. Grad je na mnogim mestima sravnjen sa zemljom, a većina od predratnih 70.000 stanovnika je pobegla.

Informer

- Samo dižu u vazduh devetospratnice. Na četvorospratnicu do naše bačena je moćna bomba - ništa od nje nije ostalo. Da je pala na našu zgradu, ni nas ne bi bilo - rekao je Bandit. 

Rusko napredovanje se takođe zatvorilo na ukrajinskim linijama snabdevanja do zapadnog Bahmuta. Moskva je tvrdila da je u petak preuzela kontrolu nad nekoliko stotina metara jednog takvog puta, ali Ukrajina kaže da i dalje može da transportuje trupe i zalihe po potrebi.

Obe strane su uverene u pobedu

Poručnik sa pozivnim znakom „Plaj“ pratio je malu rusku jedinicu koja se kretala preko dvorišta između zgrada. „Tražimo kretanje, bilo kakvo kretanje“, rekao je dok je prenos zumirao uništenu zgradu, koordinate su radio do obližnje haubice.

- Širi snimci pokazuju desetine kuća uništenih višemesečnom artiljerijskom vatrom. Ceo grad ovako izgleda - rekao je Plaj.

On je dodao da okrivljuje Rusiju za najveći deo razaranja, ali i prihvata da je Ukrajina odigrala ulogu s obzirom na to da su se obe strane od početka bitke oslanjale na tešku artiljeriju:

Informer

- Osećamo se odgovornim, ali takođe znamo da ćemo obnoviti Bahmut nakon što se ovo završi - rekao je poručnik.

Rusi veruju da će obnoviti Bahmut, koji zovu Artjomovsk sovjetsko-ruskim imenom, kao što sada obnavljaju okupirani Mariupolj, lučki grad u Donjecku koji je u velikoj meri uništen tokom ruske opsade prošlog proleća.

"Sad su borbe teže"

U komandnom centru Ukrajine u podrumu, jedan signal drona pokazao je upozorenje „GPS signal slab“, a zatim „smetnje signala“, pre nego što je slika počela da se okreće.

- Pada. Previše se približio ometačima - rekao je Plaj dok je ekran postao izobličen, a zatim zatamnjen.

Plaj je dodao da su borbe za Bahmut intenzivirane tokom protekle nedelje pošto su Rusija i Ukrajina poslale pojačanja u grad i da trpe sve više žrtava. Obe strane su rasporedile elitne trupe na različitim tačkama u Bahmutu da ojačaju kopnene operacije i izviđanje.

Informer

Pojačano izviđanje usmereno na manji deo teritorije u Bahmutu primoralo je ruske i ukrajinske trupe da budu mobilnije. Nakon pokretanja napada sa jedne pozicije, jedinice obično moraju da se kreću brzo pre nego što bespilotne letelice mogu da pozovu artiljeriju.

- Može doći do momentalnog odgovora ako neprijateljske bespilotne letelice vide odakle je pucao. Ulazimo, radimo šta treba da uradimo i odlazimo. Niko ne čeka reakciju na jednom mestu. Bilo ko ko predugo sedi na jednom mestu može brzo da umre. Borbe su sada teže. To je iscrpljujuće, teško je čak i razmišljati o njima posle - zaključio je poručnik.