26.04.2023.

13:31

Foto: EPA

Planeta

UDARNA VEST! SI ĐINPING RAZGOVARAO SA ZELENSKIM!

"Si Đinping i predsednik Ukrajine razgovarali su telefonom“, navodi se u saopštenju.

Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od  početka sukoba u Ukrajini, a Si je preneo Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Si je rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće, prenosi Rojters. 

- Kina će odlučno promovisati pregovarački proces i prekid vatre što je pre moguće - rekao je kineski lider.

On je izjavio i da su dijalog i pregovori jedini mogući izlaz iz sukoba.

- Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i velika i odgovorna zemlja, nećemo ni da sedimo skrštenih ruku, niti da sipamo ulje na vatru, a još manje da pokušavamo da profitiramo od toga - rekao je Si.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova nije pomenuta Rusija, niti to da li će Kina poslati izaslanika i u Moskvu, ali se navodi da ''u nuklearnom ratu nema pobednika'', i da su pregovori jedini održivi izlaz iz rata.

"Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovečanstva u celini i rade zajedno na upravljanju krizom", navodi se u saopštenju.

Oglasio se i Zelenski. On je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem. 

"Verujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa", poručio je Zelenski. 

Si je početkom aprila izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim.  Ukrajinski predsednik je u više navrata tražio od Sija da se sastanu, posebno posle posete kineskog predsednika Moskvi u martu.

Ukrajinski mediji prenose da je tokom razgovora dogovoren dolazak kineskog specijalnog predstavnika za evroazijska pitanja u Ukrajinu. Zadaci specijalnog predstavnika će uključivati dubinsku komunikaciju sa svim stranama o političkom rešavanju ukrajinske krize.