27.04.2023.

20:30

Foto:

Planeta

DA LI JE PREKASNO?! I REPUBLIKANCI I DEMOKRATE U PANICI, ROBOT NE SME ODLUČIVATI O NUKLEARNOM RATU! ISTO VAŽI I ZA BAJDENA!

Indikativno je da su nacrt takvog zakona inicirali kongresmeni iz obe partije.

Jedan od koautora nacrta zakona je demokrata iz Kalifornije Ted Lu koji je rekao da je uloga veštačke inteligencije u budućnosti i dalje nejasna i da je stoga već sada neophodno „demonstrirati odgovorno ponašanje".

- To je naša obaveza, naglasio je, da bismo buduće generacije zaštitili od mogućih razornih posledica.
          
U samom nacrtu zakona se navodi da korišćenje nuklearnog oružja mora kontrolisati ovlašćeni čovek, a ne robot.
          
Lu je upozorio i da veštačka inteligencija ne može da zameni ljudski um kada je u pitanju nuklearno oružje.
          
Republikanac iz Kolorada Ken Bak, koji je takođe kreatorima nacrta, istakao je da je upotreba veštačke inteligencije za jačanje nacionalne bezbednosti opravdana. Ali, da bi korišćenje veštačke inteligencije za otpočinjanje nuklearnog udara bilo nepromišljeno.
           
On je više nego jasan: „To naprosto mora da bude zabranjeno".

Podsetimo, Američki senator demokrata Ed Marki objavio je da je sa kolegama inicirao donošenje zakona koji će zabraniti američkom predsedniku da naredi upotrebu nuklearnog oružja bez odobrenja Kongresa SAD.

Informer

Naveo je da je na nacrtu takvog zakona radio sa senatorom Tedom Liu.

Nije otkrio koliko ih je "inspirisalo" mentalno i zdravstveno stanje Džoa Bajdena, ali ne krije da iza svega stoji namera da se to ograničenje digne na nivo principa:
         
- Nijedan predsednik ne sme imati pravo ili ustavno ovlašćenje da inokosno objavi rat, a kamoli da naredi nuklearni udar. Drugim rečima: nuklearni rat".
         
Marki i Liu veruju da bi Kongres SAD trebalo da donese zakon koji će obezbediti „smislene provere i protivteže" isključivom pravu predsednika države da odobri upotrebu nuklearnog oružja.