27.04.2023.

21:01

Foto: Tanjug/AP

Planeta

TURSKA ZABILA EVROPI PRST U OKO?! Istorijski dan za Moskvu i Ankaru! Putin: Rusija je spremna! (FOTO/VIDEO)

Otvaranje prve nuklearne elektrane u Turskoj je najvažniji projekat Ankare i Moskve koji jača njihove ekonomske i partnerske veze, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom svečane ceremonije povodom isporuke ruskog nuklearnog goriva prvoj turskoj nuklearnoj elektrani "Akuju".

- Ovaj projekat donosi obostranu ekonomsku korist, jača partnerstvo između naših država i pritom obuhvata interese i jedne i druge države - rekao je Putin.

Turska se od danas pridružuje zemljama koje proizvode nuklearnu energiju, istakao je on i dodao da je Rusija uvek spremna da pruži ruku prijateljstva Turskoj, objasnivši pritom da pokretanje nove nuklearke neće značiti prestanak isporuke prirodnog gasa Ankari.

- Rusija je spremna da podmiri sve potrebe za prirodnim gasom, pravimo čvorište u Turskoj, preko kojeg ćemo ga prodavati trećim zemljama - kazao je ruski predsednik, dodavši da se planira povećanje isporuke gasa trećim zemljama kroz gasno čvorište koje se pravi u Turskoj.

- Odlučni smo da intenziviramo saradnju u isporuci gasa trećim zemljama, to je cilj predloga da se u Turskoj stvori regionalno gasno čvorište za snabdevanje zainteresovanih stranih kupaca prirodnim gasom po tržišnim cenama - rekao je šef ruske države.

U rusko-turskim odnosima nije bilo projekata poput nuklearne elektrane Akuju, primetio je ruski predsednik.

- U 2022. godini naš trgovinski promet je premašio 62 milijarde dolara, povećaćemo ga i podstaći zajednički rad na našim tržištima - o čemu je, prema rečima ruskog predsednika bilo reči i tokom telefonskog razgovora sa Erdoganom.

- Dogovorili smo se o nastavku saradnje u ekonomiji i trgovini - rekao je Putin siguran da, da Turska nema predsednika Erdogana, danas ne bi bilo reči o ovakvim uspesima.

Predsednik Turske pojasnio je da će svi blokovi elektrane biti pušteni u rad do 2028. godine, što će obezbediti 10 odsto potrošnje električne energije u zemlji. Do tada, blokovi elektrane će se postepeno puštati u rad.

Erdogan je, takođe, naglasio da se ovim projektom Turska pridružuje klubu zemalja sa nuklearnom energijom, iako se to dešava sa zakašnjenjem od 60 godina. 

- Evropska komisija je priznala nuklearnu energiju kao 'zelenu energiju'. Naša zemlja će se, makar i sa zakašnjenjem od 60 godina, pridružiti klubu svetskih nuklearnih sila - izjavio je on.

Osim toga, predsednik Turske je istakao da će nuklearna energija uštedeti Ankari 1,5 milijardi dolara godišnje na uvozu gasa, što će imati pozitivan uticaj i na povećanje nacionalnog dohotka.

Vladimir Putin, zajedno sa predsednikom Republike Turske, danas je učestvovao u ceremoniji isporuke ruskog nuklearnog goriva putem video-konferencije.

Ceremoniji su prisustvovali i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, generalni direktor Državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez.

Izgradnju stanice sprovodi "Rosatom" na osnovu međuvladinog sporazuma potpisanog 2010. godine. Planirano je da se u rad puste četiri bloka ukupne snage 4.800 megavata.