28.04.2023.

10:00

Foto: Reuters

Planeta

RUSIJA JE PRIMETILA ŠTA SE SPREMA U CENTRALNOJ AZIJI, ŠOJGU ODMAH NAREDIO PODIZANJE BORBENE GOTOVOSTI! Vojne baze u Kirgistanu i Tadžikistanu na "mrtvoj straži", Moskva ovog puta ne veruje izgovorima Vašingtona!


On je, na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Nju Delhiju, rekao da SAD i njihovi saveznici, pod izgovorom pomoći u borbi protiv terorizma, pokušavaju da obnove svoje vojno prisustvo u Centralnoj Aziji, prenose RIA Novosti. 

- Na zahteve zemljama regiona za razmeštanje vojne infrastrukture gledamo kao na direktnu pretnju stabilnosti na prostoru ŠOS-a - istakao je Šojgu

On je ocenio da su se zapadne zemlje unapred spremale za konfrontaciju sa Rusijom.

- Zapad je pokazao da se unapred spremao za konfrontaciju sa Ruskom Federacijom. Odmah su uvedene velike sankcije Rusiji, organizovane su isporuke oružja Ukrajini, dostavljeni obaveštajni podaci, vojni savetnici i plaćenici poslati su u zonu borbenih dejstava. Dakle, vojska ima potencijal i sposobnosti praktično svih zemalja NATO-a - rekao je Šojgu.

Šef ruskog ministarstva odbrane rekao je kolegama da oružje koje je Zapad počeo da prenosi Ukrajini nakon početka specijalne vojne operacije završava na crnom tržištu, a zatim u rukama terorista. Vojna pomoć samo produžava sukob, a na kraju se vraća kao bumerang, utičući na stabilnost u Evropi i svetu.

Izolacija Rusije

- Rusiji nije preostalo ništa drugo nego da vojnim sredstvima otkloni pretnje koje dolaze sa teritorije Ukrajine. Naši zadaci su jasni i specijalna vojna operacija će biti završena - poručio je Šojgu.

On je rekao i da Zapad, u pozadini specijalne operacije, želi da izoluje Rusiju, pokazujući spremnost da pojača svestrani pritisak na štetu svojih interesa, ali i da svi ti pokušaji propadaju.

Naveo je da su SAD i njihovi saveznici, u nastojanju da održe globalnu dominaciju, počeli da uništavaju arhitekturu svetske bezbednosti. Tako je na njihovu inicijativu počelo razbijanje ključnih sporazuma o kontroli naoružanja.

Šojgu je rekao da je potrebno u okviru ŠOS razviti mehanizam za razmenu informacija u oblasti vojne bezbednosti, kao i saradnju sa akcentom na održavanje zajedničkih vežbi.