29.04.2023.

06:15

Foto: EPA

Planeta

"SAMO PET LJUDI ZNA..." NA ZAPADU NISU SIGURNI KAKO ĆE SE STVARI ODVIJATI... Velika sila se okupila, u Kijevu čekaju naređenje za pokret, ali šta ako ih Rusi namame u zamku... Čak i da odu do vrata Krima...


S druge strane, ruske snage su spremne za ukrajinski napad, a britanska vojna obaveštajna služba objavila je nedavno da je Rusija završila izgradnju tri sloja odbrambenih linija duž 120 kilometara linije fronta u pokrajini Zaporožje u iščekivanju ukrajinskog napada u pravcu Melitopolja.

“Ekonmist” piše da se ukrajinske ofanzivne snage sastoje od najmanje oko 10 brigada, podsećajući da neki govore i do 18, od kojih su 9 naoružali i opremili zapadni saveznici.

Brigada se obično sastoji od nekoliko hiljada ljudi, a tih 9 brigada trebalo bi da raspolažu sa ukupno više od 200 tenkova, 800 drugih oklopnih vozila i 150 sistava artiljerije, prema američkim obaveštajnim dokumentima koji su procurili početkom marta i naširoko kružili internetom u aprilu.

To je velika sila, kako piše ugledni “Ekonomist”, ali i upozorava, s nekim očiglednim slabostima.

Tajming ofanzive takođe je neizvestan, a i vremenske prilike važan su faktor. Američki obaveštajni analitičari računaju da će tlo na istoku Ukrajine biti blatnjavo do početka maja. Takođe, izvesno je da trećina brigada koje snabdeva Zapad neće biti potpuno opremljena i obučena do kraja aprila.

Zapadni zvaničnici upoznati s ukrajinskim pripremama nisu sigurni kako će se stvar odvijati. Od vitalne je važnosti, kako navode, da ukrajinske snage imaju samopouzdanja da nastave napredovanje. Ističu i da je ruska višeslojna odbrana osmišljena tako da namami jedinice koje napreduju u "zone ubijanja", unapred ‘pokrivenom‘ preciznom artiljerijom.

Ruski džepovi

Ako se ukrajinske snage uspaniče i zastanu, mogle bi biti desetkovane.

Ali, tu je još jedna zapadna zabrinutost, a to je da se dogodi upravo suprotno - da dođe do neočekivanog kolapsa ruskih snaga, što bi dovelo do toga da se ukrajinska vojska probije do vrata Krima i dođe u poziciju da zatvori nelegalno anektirano poluostrvo, napadne tamošnje ruske luke i baze te onemogući ruskim brodovima pristup Azovskom moru. Veliki ‘džepovi‘ ruskih snaga tada bi takođe mogli ostati zarobljeni u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Informer

Ukrajinska vojska na položaju

Mnogim ukrajinskim zvaničnicima bi i te kako dobrodošlo, ali neki na Zapadu su zabrinuti da bi ozbiljan napredak ukrajinskih snaga destabilizovao Rusiju do opasnog stepena, što bi Kremlju otežalo pristanak na bilo kakve pregovore.

Bilo bi puno bolje, smatraju oni, da ruski predsednik Vladimir Putin naredi nekako “polu-dobrovoljno” povlačenje, kao što je to učinio pri povlačenju snaga sa zapadne obale reke Dnjepar u region Herson. Cilj, naime, kako navodi “Ekonomist”, nije da se vojno porazi Putin, već da se uveriti da bi svaki pokušaj ponovnog osvajanja izgubljene teritorije zahtevao talas za talasom politički vrlo riskantne mobilizacije u Rusiji.

Ali, to neće ići lako jer je Putin i dalje uveren da je vreme na njegovoj strani.

Procena DIA-e, koju je prvi objavio “Vašington post”, kaže da bi Moskva, čak i ako bi Ukrajina nanela "neodržive gubitke ruskim snagama", pre sprovela novu mobilizaciju nego pristala na pregovore.