29.04.2023.

14:02

Foto: Reuters

Planeta

NIŠTA OD PREKIDA VATRE U SUDANU! Hemedti poslao jasnu poruku vladinim snagama! "Za sve je kriv..."

Hemedti je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da su njegovi lovci "nemilosrdno" bombardovani tokom trodnevnog primirja, koje je produženo.

- Ne želimo da uništimo Sudan - rekao je on, okrivljujući za nasilje načelnika vojske generala Abdela Fataha al-Burhana.

General Burhan je provizorno pristao na razgovore licem u lice u Južnom Sudanu. Vazdušni, tenkovski i artiljerijski udari u delovima Kartuma nastavljeni su od juče, zbog čega izgledi za bilo kakav širi dijalog između dve rivalske vojne frakcije izgledaju daleko.

U telefonskom razgovoru za BBC, Hemedti je rekao da je otvoren za razgovore, ali da je uslov da se primirje održi.

- Prekinite neprijateljstva. Posle toga možemo da vodimo pregovore - naglasio je on.

Hemedti je kazao nema ličnih problema sa generalom Burhanom, ali ga smatra izdajnikom jer je u vladu doveo ljude lojalne bivšem predsedniku Omaru al-Baširu, koga su vojska i RSF zajedno zbacile 2019. godine nakon masovnih uličnih protesta.

- Nadam se da ćemo imati civilnu vladu danas - pre nego sutra, potpuno civilnu vladu. To je moj princip - rekao je Hemedti. Ovo nije prvi put da lider RSF govori o svojoj privrženosti demokratiji, iako analitičari ističu da su njegove snage brutalno gušile civilne proteste u prošlosti.