29.04.2023.

15:34

Foto: AP/Photo

Planeta

NE SLUTI NA DOBRO! SMANJITE POTROŠNJU, INAČE... Poljski general šokirao Zapad, NISU SVESNI šta je sve Rusija SPREMILA za ovaj rat!

Moskva, za razliku od Kijeva, ima dovoljno sredstava da sprovede Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, rekao je načelnik Generalštaba vojske Poljske Rajmund Andžejčak, prenose "RIA Novosti".

- Finansijski instrumenti koje je Rusija posedovala pre rata, dinamika njene potrošnje i delotvornost sankcija u kontekstu celokupne teške ekonomske situacije ukazuju na to da će Rusija imati novca da učestvuje u sukobu - kazao je Andžejčak.

Prema njegovim rečima, za razliku od Kremlja, Kijev se suočava sa ogromnim ekonomskim poteškoćama.

- Tempo kojim Ukrajina troši sredstva koja su joj dodeljena ne sluti na dobro. Mi skoro da više nemamo municiju. Industrija ne samo da nije spremna da snabdeva Ukrajinu opremom, već ne može ni da popuni sopstvene zalihe, koje se brzo smanjuju - naglasio je.

Kako je naveo poljski general, zapadni saveznici Varšave ne shvataju ozbiljnost i da većina partnera još uvek nije spremna da proceni stvarnu pretnju, jer žive u iluziji, što je skroz iznenađujuće, pa čak i šokantno.

General je napomenuo da nema znakova da će se Ukrajinci koji su pobegli od sukoba vratiti kući u bliskoj budućnosti i započeti proces obnove zemlje. On je naglasio da će julski samit NATO-a u Viljnusu postati "najviša tačka poverenja – ne samo u NATO, već i u ceo Zapadu".

- Ako zakasnimo, ako ne iskoristimo ovu šansu i ne pokažemo odlučnost, nećemo dati Ukrajini šansu da izgradi svoju sigurnu budućnost - zaključio je.