30.04.2023.

09:38

Foto: EPA

Planeta

KOJA VALUTA ĆE SRUŠITI DOLAR SA SVETSKOG TRONA? Predviđanje najbogatijeg azijskog bankara će šokirati mnoge! Nije ni Evro, ni Juan, već...

- Iskreno verujem da je najveći finansijski terorista na svetu američki dolar. Sav naš novac je na nostro računima i neko u SAD može da kaže – ne možete da ga podignete od sutra ujutru. A vi ste u proiblemu - rekao je on na ceremoniji dodele nagrade ET Awards u Delhiju.

Kotak je izjavio da Kina ima ozbiljan problem poverenja sa državama širom sveta.

- Mislim da Evropa ne može (da napravi svoju rezervnu valutu) jer je to skupština evropskih nacija. Mislim da Velika Britanija ili Japan nemaju hrabrosti da zauzmu tu poziciju, iako su i britanska funta i jen slobodne valute. Mislim da Kina ima ozbiljan problem poverenja sa mnogim zemljama širom sveta - rekao je on.

Predsednik banke je istakao da Indija mora da prođe dug put i izgradi jake institucije da bi stvorila svetsku rezervnu valutu.

- Ona mora da stvori strukturu koja ne potpuno nezavisna. Mehanizmi moraju biti pouzdani. Indiji se mora verovati. Na svakoj novčanici dolara postoji natpis „u Boga verujemo“. Mi treba da dodamo „Verujemo u Indiju" kako bi ostatak sveta uložio svoj novac u alternativnu valutu američkom dolaru. Vreme je da to pokušamo i za to će nam trebati, verovatno, 10 godina - rekao je Kotak.