30.04.2023.

13:19

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) NESTVARAN PRIZOR! ZBOG OVOG SU RUSI TOLIKO HTELI SOLEDAR?! Vojska pokazala šta su Ukrajinici krili u skladištima! "Više od 292.000..."

Ruske snage su Soledar preuzele pod svoju kontrolu u januaru, a među oslobođenim teritorijama su i rudnici soli, koji su se od šezdesetih godina delimično koristili kao skladište naoružanja sovjetske armije.

Posle početka sukoba na istoku Ukrajine su se pojavile informacije da su ukrajinske snage počele da iznose oružje koje se tamo čuvalo. U julu 2022. godine saopšteno je da je ukrajinska vojska digla u vazduh skladište oružja.

- Iznosili su oružje ne žureći, a potom su sva skladišta bila minirana kako bi bila uništena. Naoružanje koje im je bilo potrebno izneli su odatle, a ostatak su ostavili i minirali zapaljivim bombama, kako bi, prema planu, sve odmah izgorelo i kako ništa ne bi ostalo - rekao je jedan od vojnika.

Sagovornik Sputnjika je precizirao da, bez obzira na to što je ukrajinska armija iznela deo naoružanja, u skladištima i dalje postoji velika količina streljačkog oružja i prateće municije.

- U skladištima se, na primer nalazi 292.000 kutija pištolja-mitraljeza iz 1941. godine sistema Špagina. U svakoj kutiji je 10 komada, shvatate kakve su to količine, a to je samo jedan deo naoružanj - navodi ruski vojnik.

On je dodao da je nakon prelaska rudnika pod kontrolu ruskih snaga počelo uklanjanje mina iz njih.

- Ukrajinske snage su pogrešno povezale eksploziv. Rudnik je eksplodirao odozgo, a u skladištima je lanac prekinut, tako da plan nije uspeo. Postavljali su ga brzo i mislili su da će to normalno da eksplodira, ali dozvolili su takvu grešku. Samo u hodniku je bilo 4,5 tone TNT-a s plastikom - naveo je vojnik.

Soledar je imao strateški značaj za Kijev, jer je bio u centru linije odbrane Bahmut – Seversk. Tu su ukrajinske snage podigle čvrsta odbrambena utvrđenja. Oslobađanje Soledara je omogućilo presecanje direktnog puta snabdevanja između Bahmuta i Severska, kao i osvajanje Bahmuta sa severne strane.