01.05.2023.

20:43

Foto: Tanjgu/AP

Planeta

ALARM U ZAPOROŽJU! STIGLE ELITNE JEDINICE, RUSI OČEKUJU NAJGORE! Kijev ide na sve ili ništa, u napad kreću trupe iz Bahmuta i Soledara?!

Kijevske vlasti završile su prebacivanje trupa iz centralnih regiona Ukrajine u deo Zaporoške oblasti koji je pod njihovom kontrolom, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Sve tri brigade su već raspoređene na Zaporoškom pravcu. Sada se šire. Istovremeno, municija i vojna tehnika, na primer, 46. desantno-jurišna brigada, već se nalaze u Pavlogradu - rekao je Rogov za "RIA Novosti".

Trupše 46. desantno-jurišne brigade bile su sastavni deo odbrane u Bahmutu i ​​Soledaru, gde su učestvovale nekih od najintenzivnijih borbi u ratu.

Prema njegovim rečima, raniji udar ruske avijacije na Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti uništio je skladišta municije i goriva, kao i sisteme PVO, koji su bili namenjeni za snabdevanje ukrajinske grupe na Zaporoškom frontu.

Region Zaporožja ušao je u sastav Ruske Federacije nakon referenduma održanog u septembru 2022, čije rezultate Kijev ne priznaje i nastavlja da granatira tu teritoriju. 

Danas je više od 70 odsto Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom, dok je centar regiona, grad Zaporožje i dalje pod kontrolom ukrajinskih trupa.