01.05.2023.

23:01

Foto: Tanjug/AP

Planeta

BAHMUTSKA KLANICA ODNELA STRAVIČNO VELIKI BROJ RUSA?! Amerikanci objavili jezive podatke! "Više nego u Korejskom ratu..."

Bela kuća procenjuje da je samo u poslednjih pet meseci Rusija imala 100.000 žrtava u Bahmutu i ​​okolini. Dakle, ova brojka uključuje mrtve, ranjene i nestale.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD veruju da je 20.000 ruskih vojnika poginulo u Bahmutu od decembra. Polovina mrtvih pripada Vagneru, dodao je. Kirbi je rekao da je ruska ofanziva na Bahmut zastala i propala.

Brojke koje su predstavile SAD ne mogu se nezavisno proveriti. Ako su brojke tačne ili barem približno tačne, to bi značilo da su se ruski gubici poslednjih meseci ubrzali.

General Mark Mili iz vrha američke vojske u novembru je izjavio da su Rusi od početka rata u celoj Ukrajini imali preko 100.000 poginulih i ranjenih. Ovo je procena posle osam meseci rata.

Sada Amerikanci tvrde da su Rusi samo u Bahmutu za pet meseci imali 100.000 žrtava, praktično koliko i posle osam meseci rata.

Filips O'Brajan, profesor strateških studija na Univerzitetu St. Endruz, rekao je da su ruski gubici u Bahmutu „verovatno jednaki američkim gubicima u celom Korejskom ratu“.

Profesor Majkl Mekfol, bivši američki ambasador u Rusiji, takođe je priznao da su poslednje procene „veoma velike”.

Šta je ranije rečeno o ruskim žrtvama?

Procureli dokumenti američkih obaveštajnih službi, za koje se činilo da pružaju detaljne procene rata u Ukrajini, sugerišu da je Rusija pretrpela ukupno između 189.500 i 223.000 žrtava.

To uključuje između 35.500 i 43.000 vojnika poginulih u akciji. Nije jasno kog tačno datuma su ove procene bile važeće, ali mnogi dokumenti koji su procureli datiraju od kraja februara i početka marta.

U međuvremenu, britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u februaru da je verovatno ubijeno između 40.000 i 60.000 vojnika povezanih sa Rusijom. Istog meseca, Centar za strateške i međunarodne studije dao je procenu između 60.000 i 70.000 ubijenih u akciji.