02.05.2023.

12:31

Foto: Reuters

Planeta

VELIKI PREOKRET U BAHMUTU?! General Sirski: Neprijatelj je napustio neke položaje!

 

"Situacija u Bahmutu je prilično teška“, objavio je general-potpukovnik Oleksandr Sirski na Telegramu, aplikaciji za razmenu poruka.

"Istovremeno, u pojedinim delovima grada, neprijatelj je proteklih dana doživeo kontranapad naših jedinica i napustio neke položaje“, rekao je Sirski.

Desetomesečna bitka za grad na istoku Ukrajine dobila je simboličan značaj za obe strane pošto je bilo malo napretka na linijama fronta od kraja 2022. Nove ruske jedinice, uključujući padobrance i borce iz plaćeničke grupe Vagner, "konstantno se bacaju u borbu" uprkos velikim gubicima, rekao je Sirski. Ali neprijatelj nije u stanju da preuzme kontrolu nad gradom“, dodao je ukrajinski general.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila, pozivajući se na američke obaveštajne podatke, da je u proteklih pet meseci u Ukrajini ranjeno oko 80.000 ruskih boraca, a više od 20.000 ubijeno, od kojih skoro polovina iz grupe Vagner. Za ukrajinsku stranu nisu date nikakve informacije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je hvatanje Bahmuta za Rusiju "veoma mala strateška vrednost".

- Trista tona dnevno je 10 teretnih kontejnera – uopšte nije mnogo - rekao je Prigožin, koji se često sukobljavao sa ruskim odbrambenim establišmentom zbog vođenja rata u Ukrajini i, kako kaže, nedovoljne podrške za njene borce.

U odvojenom saopštenju u ponedeljak uveče, Prigožin je naveo da su njegove snage napredovale oko 120 metara u Bahmutu. Očekuje se da će Kijev uskoro pokrenuti kontraofanzivu za oslobađanje delova teritorije na istoku i jugu Ukrajine.

Rusija je poslednjih dana pojačala svoje raketne napade na ukrajinske gradove, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na jačanje protivvazdušne odbrane.

- Samo sinoć, od ponoći do sedam ujutru, uspeli smo da oborimo 15 ruskih projektila. Nažalost, nismo uspeli sve - rekao je Zelenski u redovnom noćnom obraćanju i dodao da Kijev sarađuje sa partnerima. da bolje zaštiti ukrajinsko nebo.