03.05.2023.

22:37 >> 22:46

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ELIMINACIJA ZELENSKOG! SIGNAL ZA ZAUSTAVLJANJE! ZELENSKI: KREĆEMO U OFANZIVU! OPŠTI HAOS U MOSKVI! KRITIČNO U PRIDNJESTROVLJU! Ruska avijacija raznela rezerve Kijeva! FSB hapsi ukrajinske obaveštajce!

Rusija kreće u lov na Zelenskog

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev prokomentarisao je navodni ukrajinski napad dronom na Kremlj.

On je istakao da posle ovog čina Moskva nema druge opcije osim da „eliminiše“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegovu „kliku“ u Kijevu.

Ruska Duma: Signal za zaustavljanje

Zamenik Šhagošev nazvao je pokušaj atentata na Putina signalom za zaustavljanje Ukrajine.

- Odgovor Rusije na pokušaj atentata na šefa države Vladimira Putina biće surov, Ukrajina i diverzantske grupe koje su planirale ovaj teroristički akt su se veoma ozbiljno pogrešile, to je za njih već „signal za zaustavljanje - rekao je član Adalbi Šhagošev. Komiteta za bezbednost Državne dume (ER).

Informer

OVO IM NIJE TREBALO! KIJEV SE OGLASIO O NAPADU NA KREMLJ! Rusi spremaju stravičnu odmazdu! 

 

Zelenski: Uskoro krećemo u kontraofanzivu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u Finskoj rekao da će uskoro ukrajinske trupe krenuti u kontraofanzivu, očekuje da će nakon toga dobiti avione.
 

Informer

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- PVO Rusije presrela je u zoni specijalne vojne operacije navođenu avionsku bombu JDAM američke proizvodnje, četiri projektila ispaljena iz sistema „hajmars“ i 16 dronova.

- U području naseljenog mesta Progres u Sumskoj oblasti uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.

- U pravcu Donjecka ukrajinske snage su izgubile preko 385 vojnika i plaćenika, jedan tenk, četiri oklopna vozila, haubice D-20 i D-30.

- Jurišni odredi vode borbe u zapadnom delu Artjomovska.

- U pravcu Hersona za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika, tri vozila, haubica „giacint-B“ i samohodna haubica „akacija“.

- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 70 vojnika. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 50 ukrajinskih vojnika.

- U pravcu Kupjanska protivnik je izgubio do 40 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila, tri vojna vozila, kao i haubicu D-30.

- Nanet je poraz jedinicama ukrajinskih snaga u području Steljmahovke u LNR i Kamenke u Harkovskoj oblasti.
 

Zelenski stigao u Finsku


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u Finsku, gde će sa liderima nordijskih zemalja razgovarati o sukobu u zemlji i evropskim odnosima.

Zelenski će se sastati sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom, kao i sa premijerima Švedske, Norveške, Danska i Islanda.
 

Ukrajinci rasporedili 4 hiljade vojnika na granice Pridnjestrovlja


Oružane snage Ukrajine rasporedile su do 4 hiljade vojnika na granice Pridnjestrovlja da pripreme provokacije, saopštio je izvor RT.

Oružana provokacija može se održati od 9. do 15. maja. Svrha: skrenuti pažnju ruskih trupa i zauzeti skladište municije u selu Kolbasna - najveće skladište sovjetskog oružja u Evropi.

Od početka marta, u Odeskoj oblasti, lokalne vlasti su počele da prodaju hangare za poljoprivredne proizvode ukrajinskim trupama za skladištenje tehnike i ljudstva.
 

ZELENSKI NEMA KUD! AKO OVO NE PRIHVATI, BIĆE KAKO RUSI KAŽU! 

 

FSB: Privedeni pripadnici ukrajinske obaveštajne grupe u slučaju pripreme terorističkih napada na Krimu

▪ Za organizovanje terorističkih napada optuženi su državljani Rusije i Ukrajine Viktor Podvaljni, Aleksandar Litvinjenko, Sergej Krivošein, Konstantin Evmenenko, Igor Zorin i Sergej Voinarovski, a državljanin Ukrajine i Bugarske Petranov, koji je učestvovao u isporuci oružja Rusiji, je takođe priveden.

▪ Kod pritvorenika je pronađeno 5 bombi spremnih za upotrebu, električni detonatori, radio-kontrolisani mehanizmi, trekeri za praćenje.

▪ Pored toga, otkriven je i kanal za šverc eksploziva iz Bugarske koji je prošao kroz Tursku i Gruziju. Bombe su bile "kamuflirane" ispod električnih šporeta.


 

Ignat: Sovjetski sistemi okosnica PVO


Sovjetska tehnologija ostaje okosnica sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine, predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

- Stari sovjetski modeli opreme i danas i dalje ostaju, u stvari, glavna sila koja koči avijaciju - rekao je on televiziji Rada.

S tim u vezi, Ukrajinu je potrebno ojačati zapadnim sistemima PVO, naglasio je Ignat.
 

Avijacija grupe "Jug" uništila ukrajinske rezerve kod Avdejevke


Avijacija grupe „Jug”, Oružanih snaga Rusije uništila je u području Avdejevke rezerve 110. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekao je portparol grupe Vadim Astafjev.

Pored toga, kao rezultat kontrabaterijske borbe, artiljerija grupe na Marinskom pravcu uništila je neprijateljsku artiljerijsku posadu i haubicu 120 mm D-30.
 

OVIM ĆE POKUŠATI DA PROBIJU RUSKE POLOŽAJE?! Amerikanci šalju moćnu "HIDRU" Kijevu!

 

Analiza situacije na frontu od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪️ Ruske trupe su izvele ograničene kopnene udare duž linije Kupjansk-Svatovo-Kremena.

▪️ Ruske snage su malo napredovale u okolini Bahmuta, ali nisu napredovale u samom gradu.

▪️ Ruske trupe nastavljaju ograničene ofanzivne operacije na liniji Avdejevka-Donjeck.

▪️ Ruski mediji tvrde da su Oružane snage Ukrajine izvele ograničene kontranapade u oblasti Avdejevke.

▪️ Ukrajinske snage nastavljaju da deluju na ostrvima u delti Dnjepra u oblasti Herson.

▪️ Ruske vlasti nastavljaju da uvode nova socijalna davanja za veterane i njihove porodice kako bi podstakle dalju regrutaciju.

Zakazan sastanak o sporazumu o žitu

Sastanak delegacija Turske, Rusije i Ukrajine na kojem će se razgovarati o "sporazumu o žitu" zakazan je za 5. maj u Istanbulu, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

- Zamenici ministara odbrane Turske, Ukrajine i Rusije planiraju da se sastanu u Istanbulu u petak, 5. maja. Tokom sastanka će se razgovarati o nekim pitanjima, posebno o inicijativi za žito. Nadamo se da će sporazum o žitu biti produžen jer je "veoma važan za mir i stabilnost u regionu, kao i za siromašne zemlje. U tom kontekstu možemo reći da su strane naklonjene produženju ovog perioda. Naša želja je da produžimo ovu inicijativu bez ikakvih problema - rekao je Akar, prenosi pres-služba ministarstva.
 

Ruska artiljerija likvidirala veliki broj ukrajinske pešadije.


Ruski artiljerci Zapadnog vojnog okruga likvidirali su veliki broj ukrajinske pešadije koja je krenula u ofanzivu, saopštio je komandant samohodne artiljerijske jedinice „Akacija“ kalibra 152 mm, čije ime nije navedeno.
 

Blinken: Kontraofanziva za nekoliko nedelja


Ukrajina bi mogla da počne kontraofanzivu narednih nedelja, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za televiziju „Foks njuz“.

- Znamo da Ukrajinci spremaju kontraofanzivu u narednim nedeljama. Da vidimo šta će se desiti. Uspeh Ukrajine na bojnom polju je najbolji i verovatno najbrži put do pregovora koji će dovesti do pravednog i održivog mira - rekao je Blinken.

Ranije je načelnik američkog Generalštaba general Mark Mili sugerisao da je malo verovatno da će sukob u Ukrajini biti okončan 2023. godine. Po njegovom mišljenju, postizanje političkih ciljeva strana u sukobu biće težak zadatak.
 

Satlitski snimak nakon raketnog napada na Pavlograd

Raketa je pogodila jedno od zaštićenih skladišta Pavlogradskog hemijskog kombinata na severu grada, što je dovelo do njegovog potpunog uništenja, kao i susednih objekata sa skladištima.

Takođe, u udaru su poginula najmanje dva ukrajinska nacionalna gardista koji su čuvali skladišta preduzeća.

Podsetimo, Pavlogradski hemijski kombinat je učestvovao u razvoju ukrajinskih korigovanih raketa za MLRS Alder-M, balističkih raketa za Grom-2 OTRK, kao i protivbrodskih raketa Neptun. Pored toga, demontirane ICBM RT-23 i zalihe mina su uskladištene u fabrici.

Izveštaj za jutro, 3. maja 2023. godine

▪ Oružane snage RF izvele su preko noći udare na neprijateljske ciljeve u regionima Kijev, Harkov, Dnjepropetrovsk.

▪ U Bahmutu, napredovanje PMC Vagner iznosilo je 160m za 24 sata. Prigožin izveštava da su 103 borca PMC poginula zbog nestašice artiljerijskih granata.

▪ Blizu Zaporožja, Oružane snage RF su pogodile poligon za obuku AFU.

▪ Ukrajinske snage premeštaju svoje snage u oblasti Kupjanska, Krasnog Limana, Hersona i Zaporožje. Osoblje i oprema se prebacuju na front.

▪ U regionu Zaporožja, u terorističkom napadu u Melitopolju povređen je zamenik šefa regionalnog ministarstva unutrašnjih poslova, trojicu osumnjičenih privela je FSB.

▪ U sektoru Avdejevke, neprijatelj je zauzeo do 1,5 km sive zone u blizini mesta Troickoje.

▪ U Krasnodarskoj oblasti sinoć se u  zapalio rezervoar za gorivo. Preliminarne informacije govore o napadu drona.

▪ U regionu Brjanska ujutro, ukrajinske snage su granatirale naselje Kurkoviči. U večernjim satima dignute su u vazduh železničke šine kod železničke stanice Snežetskaja, lokomotiva i nekoliko vagona teretnog voza iskočili su iz šina. Ranije je osujećen pokušaj miniranja koloseka na deonici Krasni Rog – Počep.

▪ U regionu Kurska - 10 upada u selo Tetkino u okrugu Gluškovski.

Eksplozije u Kijevu

Sirene za vazdušne napade se oglašavaju u gradu i regionu. Prema prvim preliminarnim informacijama, radi se o napadu dronova-kamikaza.