04.05.2023.

07:00

Foto: Reuters

Planeta

RUSI ĆE BITI POTPUNO ODSEČENI, KIJEV ĆE PUTINU UZADATI JEZIV UDARAC! Orestovič otkrio šta će biti meta kontraofanzive

On tvrdi da bi jedan od ciljeva ukrajinske kontraofanzive mogao da bude operacija na jugu zemlje koja će pokušati da odseče Ruse od kopnenog koridora ka Krimu.

On smatra da bi se time ukrajinske snage približile ponovnom zauzimanju poluostrva koje je 2014. godine nezakonito anektirao ruski predsednik Vladimir Putin. Arestovič je podneo ostavku u januaru nakon što je rekao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila rusku raketu koja je ubila 45 ljudi u gradu Dnjepru.

Informer

Oleksij Arestovič

Rusi se utvrđuju duž obale Krima

- Krim se ne može održati bez kopnenog koridora - rekao je Arestovič za Jutjub kanal advokata i bivšeg ruskog opozicionog političara Marka Fejgina. Poslednjih nedelja primećena su utvrđenja duž obale Krima i ruske pomorske baze Sevastopolj, piše Nevsveek.

Arestovič očekuje da će ukrajinske oružane snage pokrenuti napad na Krimski most, koji je jedina ruska kopnena veza sa aneksiranim poluostrvom. On je uveren da će poluostrvo ostati bez pomoći ako ukrajinske snage uspeju da unište strateški važan most.

Prošle godine je već bila eksplozija na mostu

- Mi ćemo srušiti Krimski most. Sve je to moguće pod određenim uslovima, trenutno pregovaramo o uslovima - naglasio je on. U oktobru prošle godine već je došlo do eksplozije na Krimskom mostu. Putin je tada rekao da su za eksploziju odgovorne ukrajinske tajne službe.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad. Samo nekoliko dana kasnije, Rusija je izvršila teške napade na 14 ukrajinskih gradova u znak odmazde. Pored toga, u narednim nedeljama su nastavili da masovno napadaju kritičnu infrastrukturu Ukrajine.