04.05.2023.

08:15

Foto: Reuters

Planeta

ZNATE LI KO JE JEDINO MOGAO OVO DA IZVEDE?! Šok teorija Amerikanaca o napadu dronom na Kremlj, oko grada je nekoliko krugova, ovo nije moguće!

"Kremlj bi mogao da iskoristi napad kako bi opravdao ili otkazivanje ili daljnje ograničavanje proslave 9. maja, radnje koje bi verojatno pojačale napore da se rat u Ukrajini uokviruje kao direktna pretnja ruskom poštovanju istorijskih događaja", ocenjuje se u izveštaju.

Institut podseća da su ruske vlasti nedavno preduzele korake da ojačaju unutrašnje kapacitete protivvazdušne odbrane zemlje, uključujući i unutar same Moskve, te je malo verovatno da bi dve bespilotne letelice mogle da probiju nekoliko slojeva protivvazdušne odbrane i da budu oborene direktno iznad samog Kremlja na način da pruža impresivne slike, dobro uhvaćene kamerom.

Neke geolokacijske slike iz januara 2023. pokazuju kako ruske vlasti postavljaju sisteme protivvazdušne odbrane "pancir" u blizini Moskve kako bi stvorile krugove protivvazdušne odbrane oko grada, dodaje ISW.

Udar koji ovakva protivvazdušna odbrana nije otkrila i uništila, a koji je uspeo da pogodi tako važnu metu kao što je palata Senata Kremlja, uveliko bi zbunio Rusiju. Usklađena i koordinisana reakcija Kremlja na incident ukazuje na to da je napad pripremljen unutar zemlje, navodi Institut.

Brza i dosledna prezentacija zvaničnog ruskog narativa oko udara sugeriše da je Rusija inscenirala incident u neposrednoj blizini Dana pobede 9. maja kako bi domaćoj publici predstavila rat kao egzistencijalistički, pripremajući zemlju za širu društvenu mobilizaciju, zaključuje ISW.