04.05.2023.

13:26

Foto: EPA

Planeta

ZELENSKI U HAGU, ODMAH SE OBRUŠIO NA PUTINA: Svi želimo da ga vidimo ovde!

Zelenski je danas posetio sud u Hagu, koji je u martu izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina zbog sumnje da je odgovoran za deportaciju dece iz Ukrajine.

Dočekao ga je predsednik suda Pjotr Hofmanski, prenosi Rojters. On se sastao sa holandskim poslanicima, a kasnije će imati sastanke sa holandskim premijerom Markom Ruteom i belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

Govoreći na konferenciji za novinare, Zelenski je rekao kako se nada da će se Vladimir Putin privesti pravdi.

- Svi želimo da vidimo drugačijeg Vladimira ovde u Hagu, onog koji zaslužuje da bude sankcionisan za svoje kriminalne radnje ovde, u prestolnici međunarodnog prava - rekao je, pozivajući se na poternicu za Putinom koju je izdao gradski Međunarodni kazneni sud (ICC).

Putin "zaslužuje da bude osuđen" i doveden u Hag, rekao je Zelenski, dodajući da je uveren da će se to dogoditi kada Ukrajina pobedi Rusiju.

Informer

Volodimir Zelenski tokom posete Holandiji

Holandija od početka rata snažno podržava Ukrajinu, a holandski premijer Mark Rute u februaru je izjavio da ne isključuje svaku vrstu vojne podrške Kijeve, sve dok to ne uključuje sukob NATO-a i Rusije.

Rusija, koja nije članica MKS i ne prihvata njegovu nadležnost, poriče da je počinila zločine tokom sukoba sa Ukrajinom, zbog čega sud nema jurisdikciju nad navodnim zločinima agresije koje je Rusija izvršila u Ukrajini.

Čin agresije, Ujedinjene nacije definišu kao "invaziju ili napad oružanih snaga jedne države na teritoriju druge države, ili bilo kakvu vojnu okupaciju".