06.05.2023.

17:47

Foto: twitter.com/printscreen

Planeta

BAHMUT POTPUNO SPALJEN! Ukrajina objavila zastrašujuće snimke, tvrde da Rusi gađaju fosfornim bombama (VIDEO)

Na snimcima dronom koje je objavila ukrajinska vojska, može se videti kako Bahmut gori dok stvar koja izgleda kao beli fosfor pada kao kiša na grad.

Oružje s belim fosforom nije zabranjeno u ratovanju, no zabranjeno je na civilnim područjima. Njegova upotreba na takvim područjima smatra ratnim zločinom. Fosforne bombe stvaraju požare koji se brzo šire i koje je vrlo teško ugasiti, a Rusija je i ranije bila optuživana da ih koristi na mestima na kojima žive civili.

BBC potvrdio korišćenje zapaljive municije

Rusija mesecima pokušava da uzme Bahmuta uprkos njegovoj upitnoj strateškoj vrednosti. Zapadni zvaničnici procenjuju da su u napadu poginule hiljade ruskih vojnika.

Ukrajinsko je ministarstvo obrane reklo na Tviteru da su Rusi ciljali neokupirana područja „zapaljivom municijom”. Nisu precizirali kada se taj napad dogodio, no snimak koji je podelila Ukrajina prikazuje visoke zgrade koje guta plamen. Druge videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju požare koji besne na tlu i bele oblake koji osvetljavaju noćno nebo.

BBC-jeva analiza videa koju je objavilo ministarstvo obrane smestila je snimak u području zapadno od centra grada Bahmuta i blizu dečije bolnice. Iako je analiza potvrdila da je u napadu korišćena neka vrsta zapaljive municije , nije mogla potvrditi korišćenje fosfora.

Zloglasna hemikalija

Rusija je optužena za korišćenje belog fosfora u Ukrajini i tokom opsade Mariupolja na početku rata. Moskva nikada nije javno priznala da je koristila tu supstancu, a prošle godine je portparol Kremlja Dmitrij Peskov insistirao da „Rusija nikada nije prekršila međunarodne konvencije“ nakon što je fosforni predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da su korišćene bombe.

Beli fosfor je stvar slična vosku koja gori na 800 stepeni Celzijusovih pali se u dodiru s kiseonikom, stvarajući svetle oblake dima. Human Rights Vatch (HRV) upozorio je da je hemikalija "zloglasna zbog težine povreda koje uzrokuje". Izuzetno je lepljiv i teško ga je ukloniti, a može se ponovo zapaliti kada se zavoji ukloni.