07.05.2023.

12:47

Foto: Printscreen Telegram

Planeta

PANIKA U ZAPOROŽJU, NAROD BEŽI IZ 18 NASELJA! Opšti haos među stanovništvom, nepregledne kolone vozila na putevima ka Berdjansku!

Rusija je poručila ljudima da napuste 18 naselja u regionu Zaporožja, uključujući Enegodar u blizini fabrike, uoči očekivane ofanzive Kijeva.

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da su automobili čekali i po pet sati zaglavljeni u koloni. 

Rafael Grosi - direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) - rekao je da situacija u fabrici u Zaporožju "postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna".

Nuklearni nadzornik UN-a upozorio je da može doći do "teške nuklearne nesreće".

U saopštenju IAEA se navodi da "dok operativno osoblje ostaje na lokaciji" postoji "duboka zabrinutost zbog sve napetijih, stresnijih i izazovnijih uslova za osoblje i njihove porodice". U njemu se navodi da su stručnjaci IAEA u elektrani „primili informaciju da je počela najavljena evakuacija stanovnika iz obližnjeg grada Energodara – u kojem živi većina zaposlenih u fabrici”.

Regionalni šef kojeg je postavila Rusija Jevgenij Balicki rekao je u petak da je „u proteklih nekoliko dana neprijatelj pojačao granatiranje naselja u blizini linije fronta“.

- Zbog toga sam doneo odluku da evakuišem pre svega decu i roditelje, starije osobe, invalide i pacijente u bolnicama - napisao je on na društvenim mrežama. .

U nedelju je ukrajinski generalštab saopštio da se civili evakuišu u gradove Berdjansk i Primorsk, dalje unutar teritorije koju drže Rusija.

Prognani gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov napisao je na Telegramu da su prodavnice u evakuisanim oblastima ostale bez robe i lekova. On je takođe rekao da bolnice ispuštaju pacijente na ulicu zbog straha da bi snabdevanje strujom i vodom moglo biti obustavljeno ako Ukrajina napadne region.

Fedorovi tvrdi da se dve trećine konvoja za evakuaciju – navodno sačinjenih od civila – sastoji od ruskih trupa u povlačenju. BBC ne može da potvrdi ovu tvrdnju.

- Delimična evakuacija koju su najavili ide prebrzo i postoji mogućnost da se spremaju na provokacije i da se (iz tog razloga) fokusiraju na civile - dodao je Fedorov.