07.05.2023.

13:47

Foto: Reuters/AP

Planeta

ZELENSKI NIJE SVESTAN ŠTA MU SPREMAJU?! Ofanziva zanima Vašington SAMO IZ JEDNOG razloga, glavnu ulogu će igrati KINA, ako Rusi pristanu...

Ukrajinska planirana prolećna kontraofanziva mogla bi da postavi teren za razgovore između Kijeva i Moskve do kraja godine, a Kina bi mogla da pomogne da se Rusija dovede za pregovarački sto.

Spremnost da se „ohrabre“ razgovori i traži uloga Kine u njima predstavlja promenu u razmišljanju na Zapadu, posebno na SAD, koje su bile skeptične prema bilo kakvoj umešanosti Pekinga, primećuje list.

- Ovaj pristup je zasnovan na uverenju da nijedna strana nije sposobna da nastavi borbu na neodređeno vreme i da spremnost Pekinga da igra ulogu u međunarodnim mirovnim pregovorima mora biti testirana - navodi list, pozivajući se na zvaničnike.

Prema evropskim zvaničnicima, Savet za nacionalnu bezbednost SAD se zalaže za pregovore između Ruske Federacije i Ukrajine, dok su Stejt department i CIA „skeptičniji“, želeći da pogledaju kontraofanzivu Kijeva. Francuski i nemački zvaničnici kažu da će Bela kuća pokušati da olakša pregovore nakon očekivanog uspeha ukrajinske kontraofanzive.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je početkom aprila da bi ukrajinska kontraofanziva mogla da počne na leto. Kasnije je rekao da će to početi "uskoro". Eksperti sa kojima je RIA Novosti razgovarala primetili su da je nemoguće poverovati u kontradiktorne izjave Kijeva i Vašingtona: ovo bi mogao biti deo kampanje dezinformacija.