07.05.2023.

15:36

Foto: Reuters

Planeta

EVROPI PRETI NUKLEARNA KATASTROFA! BORBE SVE BLIŽE ZAPOROŠKOJ NUKLEARKI! Šef IAEA poslao zastrašujuće upozorenje! "Moramo da reagujemo..."

Situacija oko najveće nuklearne elektrane na Starom kontinentu postaje "sve nepredvidljivija i potencijalno opasna", upozorio je Grosi na sajtu organizacije.

- Izuzetno sam zabrinut zbog veoma realnih rizika od nuklearne bezbednosti sa kojima se elektrana suočava. Moramo da delamo sada, kako bismo sprečili pretnju od ozbiljne nuklearne nesreće i njenih posledica po stanovništvo i životnu sredinu - istakao je on.

Grosi je rekao da IAEA tim, koji je postavljen da nadgleda elektranu, takođe prati evakuaciju iz obližnjeg grada Energodara koja je objavljena u petak.

Vršilac dužnosti guvernera Evgenij Balicki rekao je da će deca, stariji, bolnički pacijenti i druge ugrožene grupe biti premešteni zbog "pojačanog granatiranja" sa ukrajinske strane.

Direktor elektrane Jurij Černičuk rekao je u petak da su svi reaktori zatvoreni i da osoblje "čini sve da osigura nuklearnu bezbednost."

Gradonačelnik Energodara Eduard Senovoz rekao je da se delimična evakuacija odvija po planu i da u gradu "nema panike."

Nuklearna elektrana Zaporožje prešla je pod kontrolu Moskve tokom Specijalne vojne operacije pokrenute u februaru prošle godine, a sam region Zaporožje se, uz Hersonsku oblast i Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, pripojio Ruskoj Federaciji nakon referenduma održanih prošlog septembra.

Moskva je optužila Kijev za artiljerijske napade u blizini elektrane, istakavši da bi to moglo izazvati nuklearnu katastrofu. "Tajms" je prošlog meseca izvestio da su ukrajinske trupe bezuspešno pokušale da osvoje elektranu u oktobru prošle godine. Kijev nije potvrdio ove vesti.