09.05.2023.

14:32

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ŠOLC IMA DRASTIČNO REŠENJE! Nemački kancelar pozvao EU da integriše odbrambene industrije "Brutalna agresija je pokazala..."


On je pred poslanicima u Evropskom parlamentu, povodom Dana Evrope, rekao da bi Evropa trebalo da pojača napore kada je reč o bližoj vojnoj saradnji, zajedničkim nabavkama i integraciji odbrambene industrije.

Kako je istakao, stav Evrope će se čuti samo ukoliko sve zemlje budu govorile istim glasom.

- Brutalna ruska agresija protiv Ukrajine pokazala nam je koliko je ova spoznaja neophodna - dodao je Šolc, prenosi Rojters.

Kancelar se založio i za sporazum o reviziji sistema azila Evropske unije, pre izbora na nivou EU 2024. godine.

- Ujedinjuje nas cilj boljeg upravljanja i organizovanja neregularnih migracija, koji ne podrazumeva izdaju naših vrednosti - istakao je Šolc.

On je pozvao i na brzo postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa južnoameričkim trgovinskim blokom Merkosur, koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, ali i sa Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom i Kenijom.

- Evropa mora da se okrene svetu. Ako nastavimo sa besplodnim pregovorima o novim sporazumima o slobodnoj trgovini u godinama koje dolaze, drugi će diktirati pravila, što podrazumeva niže ekološke i socijalne standarde - upozorio je nemački kancelar.

On je potvrdio svoju posvećenost proširenju Evropske unije i ponovio zahtev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih i fiskalnih odluka kvalifikovanom većinom.

Informer

Olaf Šolc

Podsetimo, Šolc se još 2018, kao ministar finansija u vladi Angele Merkel, založio za spajanje u okviru evropske odbrambene industrije kako bi se više isplatili troškovi nabavke oružja.

Šolc je na poslovnoj konferenciji u Parizu rekao da vlade koncentrišu previše troškova nabavke u lokalnim kompanijama uz ocenu da su sistemi naoružanja previše "rasparčani" širom Evrope, prenosi Rojters.

- Mi moramo da podržimo spajanja ne samo pod liderstvom naših sopstvenih nacionalnih šampiona, čime ćemo postići bolje integrisanu odbrambenu politiku, već ćemo time obezbediti unutrašnju bezbednost i pretvoriti EU u ozbiljnog igrača unutar globalne vojne arhitekture - rekao je Šolc.