10.05.2023.

19:04

Foto: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDI

Planeta

"ODGOJILI STE NAKAZU I UBICU"! Morbidnu poruku ispisala na grobu Putinovih roditelja, sada se suočava sa teškim konsekvencama

U oktobru je pokrenuta krivična istraga protiv Irine Cibaneve (60), za koju je utvrđeno da je istog meseca stavila belešku na gradsko groblje. Ruski portal Mediazona preneo je da se u belešci majka i otac Vladimira Putina pominju kao „roditelji ludaka“ i da se „ceo svet moli za njegovu smrt“. Smrt Putinu, "odgojli ste nakazu i ubicu“, navodi se u poruci.

Nije negirala da je napisala poruku

Vlasti su optužile Cibaneva po zakonu za povredu dostojanstva mrtvih i groblja „na osnovu neprijateljske politike“. Nakon hapšenja, Cibaneva je privremeno stavljena u kućni pritvor. Primorski okružni sud, u kome se odvija suđenje, nije bio dostupan za komentar niti je odgovorio na pitanje kada se očekuje presuda, navodi Rojters.

Cibaneva nije negirala da je ona autor poruke, dodaje Medijazona. Ona je rekla da je poruku napisala nakon što je pogledala vesti i „shvatila da je sve veoma strašno, sve je tužno i da ima mnogo mrtvih“. Udruženje OVD-Info objavljuje podatak da su 19.673 osobe privedene zbog protesta protiv ruske agresije na Ukrajinu od njenog početka 24. februara 2022. godine, a protiv više od 550 njih je otvoren krivični postupak.