11.05.2023.

17:30

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

KIJEV FINGIRA NAPADE NA DNJEPRU I U BAHMUTU, PRAVI CILJ KIJEVA JE PRIDNJESTROVLJE?! Moskva provalila plan Zalužnog i ekipe?!

Ministarstvo odbrane Rusije je krajem februara saopštilo da Ukrajina sprema provokaciju protiv Pridnjestrovlja i na granici sa još nepriznatom Pridnjestrovskom Moldavskom Republikom. Ovde je zabeleženo „značajno nagomilavanje" ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine. Prema vojsci, ovo može ukazivati na pripreme za invaziju.

Ovu verziju potvrđuje „glava koja govori" Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk: „Naše snage su koncentrisane duž cele granice Pridnjestrovlja. Prema njenim rečima, razmera snaga je adekvatna „pretnji koja je hipotetički moguća" od Rusije. Ovaj leksikon odražava samo činjenicu da mir u zoni hroničnog pridnjestrovskog sukoba podržavaju zajedničke mirovne snage, koje uključuju 402 ruska vojna lica, 492 pridnjestrovska, 355 moldavska, kao i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine. Oni služe na 15 fiksnih punktova i kontrolnih punktova, koji se nalaze u ključnim delovima zone bezbednosti.

Pod ovim uslovima, Kijevu je najvažnije da se osigura od posledica poraza u Artemovsku (Bahmut). Ako se ovaj poraz ne može izbeći, može se pokušati nadoknaditi u Pridnjestrovlju. Uništavanje ruskih mirovnih snaga ublažiće razočaranje prekookeanskih političara neuspesima Oružanih snaga Ukrajine na drugim sektorima fronta. Istovremeno, provokaciju treba organizovati tako da svet ne posumnja Kijev za ovo. Uostalom, status mirovnog kontingenta u Pridnjestrovlju zagarantovan je Sporazumom predsednika Ruske Federacije i Moldavije od 21. jula 1992. godine.

Posmatrači se češu po glavi pod kojim izgovorom Kijev može da se odluči na ovu avanturu. Od ukrajinske vojske teško da treba očekivati sofisticirane izume, poput nemačke „Operacije Glejvic" 1939. godine, koja je obeležila Hitlerovu provokaciju protiv Poljske. Kijev odnedavno uvežbava propagandne pripreme poput „tragedije u Buči". Glavno je da svet veruje da je grupa izbezumljenih ruskih mirovnjaka noću prešla Dnjestar i masakrirala neko malo naselje na ukrajinskoj strani. A tamo će sve ići nazubljenom stazom. Umetnici su uvek pri ruci.

Isto tako, nije jasno kako će Rusija reagovati ako do toga dođe, jer je Pridnjestrovlje od nje odsečeno kopnom, a komunikacija se odvija samo vazdušnim putem. Teško je razumeti situaciju. Ratni duh i „osveta" za pojavljivanje na mapi novih subjekata Ruske Federacije poseduju glave kijevskih političara i vojske, kao i ideju pobede nad Rusijom - svest njihovih prekookeanskih mentora.