11.05.2023.

18:17 >> 18:25

Foto: Tanjug/AP

Planeta

STIGLI MIGOVI 29! RUSKI KOMANDANT PUCAO U UKRAJINKU?! RUSI UNIŠTAVAJU ZAPADNU TEHNIKU! LONDON POTVRDIO ISPORUKU RAKETA! Britanci poslali "Olujne senke"! Kritično u Zaporožju! Zelenski otkrio zašto još nema kontraofanzive!

Poljska poslala "lovce" Ukrajini

Poljska je već predala Ukrajini 14 lovaca MiG-29 od 28 obećanih.

Ovo je saopštila stalna misija zemlje pri EU.

Napadnuta obrazovna ustanova u Hersonu

U vojnom okrugu Hersonskog okruga potvrđen je napad na obrazovnu ustanovu Hersona

Izbio je požar, ugašen je. Među civilima nije bilo žrtava.

Ukrajina podigla optužnicu: "Ruski komandant pucao u Ukrajinku"

Ukrajina je podigla optužnicu protiv ruskog komandanta kojeg tereti za pucanje i ubistvo Ukrajinke tokom okupacije istočnog grada Izjuma, javlja Skaj njuz, pozivajući se na ukrajinsku policiju.

Gagin: Zapadnu tehniku uništavamo pre nego što stigne na front

Većinu tehnike koja se isporuči Ukrajini ruske Vazdušno-kosmičke snage uništavaju pre nego što stigne na front, rekao je televiziji "Rusija 1" Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti lidera DNR.

"Naši piloti redovno gađaju, ne samo utvrđenja i kontrolne centre, već i samu tehniku koja ide na front. Na meti napada su i skladišta i transportna čvorišta. Većina ove opreme ne stiže do fronta", rekao je on.

Oružane snage Ukrajine su ipak dobile prilično veliku količinu opreme, dodao je Gagin, većina se još uvek nalazi u pretovarnim bazama u Rumuniji i Poljskoj.

- Premijer i ja smo doneli odluku da se isporuči oružje velikog dometa. Mogu da potvrdim da će Velika Britanija isporučiti Ukrajini rakete 'storm šedou' - rekao je ministar pred parlamentom.
Voles je dodao da Vašington podržava odluku Velike Britanije.

On nije odgovorio da li postoje ograničenja kada je reč o primeni ovih raketa u Ukrajini.
 

Zelenski: Treba više vremena za početak kontraofanzive, u protivnom...

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da je Ukrajini potrebno više vremena za početak kontraofanzive.

- Kontraofanziva bi mogla da počne već sada, ali u tom slučaju će gubici biti veliki, zbog čega treba sačekati da stignu neke stvari, kao na primer oklopna tehnika - dodao je on.

Još 740 metara do izlaza iz grada!

Bahmut u DNR je praktično zauzet, ostavljeno je oko 740 metara u pravoj liniji do izlaza iz grada, rekao je za RIA Novosti borac Vagnerove grupe.

Od četvrtka je očišćen kvart kod škole (zgrada Prosvetno-naučnog stručno-pedagoškog zavoda). Ruske snage su se približile poslednjem utvrđenom području ukrajinske vojske u gradu.

- Ako krenete dijagonalno od ove zgrade do puta, do izlaza iz grada, onda je ostalo 742 metra - rekao je borac.

Raketni napad grupe "Jug" na punkt i skladište

Raketne jedinice ruske grupe "Jug" napale su punkt privremenog razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine u Konstantinovki i skladište municije u Kramatorsku, izjavio je za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres centra "Jug".

- Raketna jedinica grupe "Jug" na operativnom pravcu Soledar-Bahmut nanela je udare na skladište municije 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku i na punkt privremenog razmeštaja 28. mehanizovane brigade neprijatelja u Konstantinovka - rekao je Astafjev.