11.05.2023.

10:59

Foto: AP/Photo

Planeta

KLIČKO POSLAO DRAMATIČNO PISMO U BERLIN, CURE DETALJI! Gradonačelnik Kijeva očajan, Vegner mu je slamka spasa, neće ih valjda Nemačka sada ostaviti na cedilu?!

 

Svakog meseca 250-500 ukrajinskih vojnika treba specijalizovani tretman za izgubljene udove, navodi Kličko u pismu gradonačelniku Berlina Vegneru u koje je Politiko imao uvid.

Kličko traži da se ukrajinskim vojnicima obezbedi i plati lečenje u klinikama u Berlinu.

"Barem neki od ovih pacijenata bi sigurno mogli da budu zbrinuti u vašem gradu s obzirom na specijalnu stručnost klinika u Berlinu, ali trenutno, nažalost, neće biti moguće nadoknaditi troškove u vašem gradu“, napisao je Kličko.

Nemačka se obavezala da će povređeni ukrajinski civili i vojnici imati nebirokratski i brz pristup visokokvalitetnoj medicinskoj nezi po dolasku u Nemačku bez potrebe da sami snose bilo kakve troškove, ali privatne grupe moraju da preuzmu organizaciju i finansiranje hitne medicinske pomoći u nekim regionima, među kojima je i Berlin. To dovodi do zabune oko plaćanja, primetio je Kličko.

"Nije nam uvek izvesno da će Nemačka pokriti troškove lečenja naših vojnika koji dolaze u Nemačku zbog posledica složenih ratnih povreda“, napisao je bivši šampion u boksu u teškoj kategoriji, dodajući da je Kijevu "potrebno pragmatično i sigurno pojašnjenje finansiranja od strane Berlina i Nemačke".

Vegner, iz Hrišćanskih demokrata desnog centra, mogao bi da igra ključnu ulogu u obezbeđivanju finansiranja, jer je regionalna vlada Berlina nadležna državna vlast za primenu relevantnog socijalnog kodeksa — i mogla bi da reši problem u kratkom roku. Kličko ga je takođe zamolio da „radi na odvojenom finansiranju privremene medicinske nege za vojnike/službenike ukrajinske države na saveznom nivou“.

Bivši boks šampion je takođe naveo da bi pozdravio korake ka bratimljenju Kijeva i Berlina.